Janne Andersson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Janne Andersson var förbundskapten vid terrordådet i Bryssel för ett år sedan. Foto: SVT/Bildbyrån

Janne Andersson om årsdagen av terrordådet i Bryssel: ”Viktigt att inte släppa det”

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det årsdagen av dådet i Bryssel där två svenska supportrar sköts till döds av en IS-terrorist.

– Jag tror att det är viktigt att inte släppa det. Minnet av de här människorna ska finnas kvar, säger Janne Andersson som var förbundskapten vid händelsen.

Uppgifterna om dådet nådde arenan under första halvlek och matchen mellan Belgien och Sverige i EM-kvalet bröts i halvtid. Sedan följde en lång väntan med de svenska fansen kvar på stadion innan de kunde slussas ut.

Janne Andersson berättar om hur han fick reda på händelsen och hur det hanterades i spelaren ovan.

EM-kval fotboll

– När vi åkte ut till flygplatsen så har jag aldrig sett så många poliser som säkrade vägen för oss men alla våra supportrar var jag väldigt, väldigt orolig för. Det tog ett dygn innan jag kunde andas ut eftersom det ”bara” var den här händelsen som är för jävlig i sig, säger Janne Andersson i SVT:s Morgonstudion.

Med laget och de egna ledarna säkrade gick tankarna till de svenska fansen som tagit av sina gula landslagströjor, vilket väglett skytten.

”Väntade varje minut”

– Jag gick och väntade varje minut på att något mer skulle hända så det var synnerligen obehagligt men framför allt för de drabbade och deras familjer men även alla andra svenska supportrar som åker iväg på sin lediga tid för att stötta landslaget och ska behöva utsättas för det här och att behöva ha tanken på de grejerna är för jävligt, funderar Andersson.

I kväll kommer en minnesceremoni att hållas vid nationalarenan i Solna.

– Jag är jätteledsen över att jag inte kan medverka, för det hade jag gärna gjort men är inbokad på annat. Detta för att visa respekt och tänka till lite. Jag tror att det är viktigt med de här grejerna och inte släppa det. Det kanske inte hänger över mig varje dag men minnet av de här människorna ska finnas kvar, säger Andersson som slutade i landslaget hösten 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM-kval fotboll

Mer i ämnet