Foto: Bildbyrån

Janne Andersson om Zlatans kritik: ”Ledsen och gjorde lite ont”

Uppdaterad
Publicerad

I tisdags anklagade Zlatan Ibrahimovic Janne Andersson för att rata spelare med utländsk härkomst.

Nu bemöter Andersson kritiken, och berättar att han tyckte att det var jobbigt att läsa Zlatans kritik.

– Jag blev ledsen och det gjorde lite ont, säger han.

I en intervju med Expressen riktade Zlatan Ibrahimovic stark kritik mot Sveriges förbundskapten Janne Andersson. Bland annat påstod Ibrahimovic (felaktigt) att Andersson i sin första landslagstrupp inte tagit ut några spelare med icke-svensk bakgrund.

– Sedan fick han frågan om det. Då bajsade han på sig. Andra samlingen tog han med spelare med annan bakgrund för att det skulle bli politiskt korrekt, sade Ibrahimovic bland annat, och anklagade bland annat landslaget för att vara sektlikande:

Herrlandslaget i fotboll

– Det är en sekt, och den sekten stannar kvar hela tiden även om det finns bättre spelare där ute, sade han.

”Jättetråkigt”

Janne Andersson mötte i dag för första gången sedan intervjun media, och talade då ut om sina känslor kring händelsen.

– När den kom så kände jag... Att vi 2019 ska behöva prata om grejer som innebär var folk kommer ifrån, att det blir en fråga kring landslaget, tycker jag är jättetråkigt. Själv har jag värderingar och en syn där jag inte tittar på det. Jag blir ledsen och besviken att jag får det från en före detta landslagsspelare – och på felaktiga grunder dessutom. Det gjorde mig ledsen och gjorde lite ont eftersom jag som människa och ledare försöker leva som jag lär, säger Andersson, och fortsätter:

– Det är tråkigt, och när det kom i tisdags blev jag ledsen och besviken.

”Inte så sympatiskt”

Andersson berättade även att han har fått en hel del reaktioner från människor nära sig.

– Folk som känner mig och har jobbat med mig, gamla tränare, spelare, kompisar, familj, tycker ju inte att det här är speciellt sympatiskt, så kan jag säga. Jag har känt ett enormt stöd från jättemånga som har hört av sig. Jag känner mig väldigt trygg i mitt ledarskap och den personen jag är och hur jag jobbar med de här frågorna. Därför är det så främmande att behöva diskutera det här.

– Jag hade ett snack med Håkan (generalsekreteraren Sjöstrand) direkt, precis som i andra sammanhang. Sen var det inget mer för mig. Jag har det stöd jag behöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet