Jannes plan för Zlatan: ”Ser honom som en halv ledare”

Uppdaterad
Publicerad

Zlatan Ibrahimovic är avstängd mot Tjeckien.

Men förbundskapten Janne Andersson har en plan för Zlatan ändå.

– Han har en viktig roll fast han inte spelar och jag har det största förtroendet för honom i den rollen, säger Andersson.

Zlatan Ibrahimovic och Emil Krafth är avstängda på torsdag när Sverige spelar mot Tjeckien i VM-playoffet på Friends arena. Förutsättningarna inför matchen är enkla. Förlorar Sverige är VM-drömmen över, vid seger spelar man mot Polen i en sista avgörande match om VM-platsen.

Trots att Ibrahimovic inte finns med på planen kommer hans betydelse vara stor, menar Janne Andersson.

Herrlandslaget i fotboll

”Enorm erfarenhet”

– Han har en enorm erfarenhet. Vi tappade en del erfarna spelare efter EM, och bara den erfarenhetsmässiga delen inför dessa typer av matcher är väldigt bra att ha. Han kan vara ett stöd och bidra på olika sätt. Ser honom som en halv ledare, att pusha, vägleda och komma med tips till de yngre spelarna. Han har en viktig roll även fast han inte spelar och jag har det största förtroendet för honom i den rollen, säger Andersson.

40-årige Ibrahimovic är med sina 120 landskamper bra mycket mer erfaren än sina offensiva kollegor. Dejan Kulusevski och Alexander Isak har visserligen varit med i några år, men det finns också en ny debutant i Manchester United-anfallaren Anthony Elanga.

Där kommer Zlatan Ibrahimovic få en viktig roll.

Stöd till Elanga

– Han har varit med under dessa matcher tidigare när det verkligen ställs på sin spets. Han kan på olika sätt bidra, dels för Anthony och dels för de andra. Jag ser som sagt honom som en halv ledare. Den attityden och inställningen han (Zlatan) har visat mot mig och spelarna har varit fantastiskt bra. Jag är jätteglad att han är här. Sen får vi se efterhand vad som händer med honom. Han är fortfarande i en halv rehabperiod. Han har spelat några matcher men har fortfarande en halv fot i rehaben och en halv fot på planen, säger Andersson.

Om Zlatan Ibrahimovic kan komma att ha gjort sitt i landslaget vid förlust mot Tjeckien är inget förbundskaptenen funderar på.

– Jag kommer inte fundera på något annat än att vinna på torsdag. Något annat konsekvenstänk finns inte i dag, säger Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet