Jenni Hermoso är uttagen i det spanska landslaget igen. Foto: Susana Vera / BILDBYRÅN

Jenni Hermoso tillbaka i det spanska landslaget

Uppdaterad
Publicerad

Jenni Hermoso, som blev känd långt utanför fotbollen efter att ha fått en oönskad kyss när guldmedaljerna delades ut efter VM-finalen, är tillbaka i det spanska landslaget.

Hon har blivit uttagen till Nations League-matcherna borta mot Italien i Salerno 27 oktober och borta mot Schweiz i Zürich 31 oktober.

Mittfältaren ställdes över när Nations League, som också är kval till OS i Paris, inleddes mot Sverige och Schweiz i slutet av september.

– Vid den förra samlingen förklarade jag varför hon inte var där, men efter den tog vi kontakt. Det kanske öppnade dörren för spekulationer, men då var det inga problem med henne. Vi ringde inte upp henne eftersom vi trodde att det var det bästa för henne, säger förbundskaptenen Montse Tomé på dagens presskonferens enligt Reuters.

Ytterligare tre spelare tillbaka

Tomé betonar att hon personligen talat med alla spelare inför den här samlingen, att det är harmoni i truppen, och att det nu är dags att fokusera på fotbollen.

Förutom Hermoso är Ivana Andrés, Salma Paralluelo och Esther González tillbaka i Tomés trupp.

Hermoso köpte inte förklaringen om hon skulle skyddas vid förra samlingen: ”Skydda mig från vad? Och från vem?” skrev hon på plattformen X.

Rättegång om sexuellt ofredande

Den oönskade kyssen från det spanska fotbollsförbundets ordförande Luis Rubiales, som har fått avgå, har fått rättsliga följder gäller sexuellt ofredande och Hermoso har berättat att hon varit utsatt för påtryckningar.

Rubiales och hans team ska på alla möjliga sätt försökt förmå henne att offentligt säga att kyssen var spontan och inget att uppröras av.

Rubiales ska ha sagt till Hermoso på flyget hem:

– Det som nu byggs upp kring kyssen, du måste hjälpa mig. Du måste tillsammans med mig spela in en video, när vi stannar i Doha, för de kallar mig för våldtäktsman, förgripare, att jag attackerat dig, säger Hermoso att Rubiales sa till henne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.