AIK:s John Guidetti.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör John Guidetti om mållinjeteknologi i spelaren ovan. Foto: Bildbyrån.

John Guidettis tydliga besked om mållinjeteknologi: ”Absolut något vi kan ta in”

Uppdaterad
Publicerad

Mållinjeteknologi i allsvenskan är återigen ett diskussionsämne – efter den omtalade situationen i mötet mellan Sirius och Djurgården i helgen.
John Guidetti är en som vill ha det.
Men det verkar inte vara aktuellt just nu.
– Det skulle vara en investering på 17-19 miljoner för att bara avgöra de få situationerna, säger Svensk Elitfotbolls sportchef Svante Samuelsson.

Se intervjun med John Guidetti i spelaren ovan.

Det var tio minuter in i den andra halvleken i mötet mellan Sirius och Djurgården som Stockholmsklubbens Patric Åslund trodde att han hade blivit tvåmålsskytt.

Distansskottet gick via ribban ner över mållinjen – men det blev aldrig något mål.

– Den var ganska mycket över linjen, det var tråkigt. Jag kände det på studsen efter ribban att den var inne, sa Patric Åslund till Max efter matchen.

Guidetti: ”Kan avgöra en fotbollsmatch”

Det har nu diskuterats flitigt huruvida allsvenskan bör införa så kallad mållinjeteknologi, för att undvika liknande situationer i framtiden. En som är positivt inställd till teknologin är AIK:s anfallare John Guidetti.

– Det där är väldigt viktigt. Det är sådant som kan avgöra en hel fotbollsmatch. Och jag tror att det går ganska fort. Det kommer inte ge så mycket hack i spelet heller, man kan se ganska snabbt, säger han till SVT Sport.

”Frågan har inte drivits hos oss”

Enligt Sef (Svensk Elitfotboll) rör det sig om en kostnadsfråga och i nuläget är det inte aktuellt att införa teknologin i allsvenskan.

– Kostnaden ligger på 40 000 kronor per match och vi har 480 matcher så det skulle vara en investering på 17-19 miljoner för att bara avgöra de få situationerna. Än så länge har det inte varit någon fråga som har drivits hos oss, säger Sef:s sportchef Svante Samuelsson till SVT Sport.

Samuelsson är ändå öppen för att diskutera frågan om nya varianter lanseras i framtiden.

– Utvecklas det ny teknik som blir billigare för att avgöra om bollen är inne kan det vara ett alternativ, då ökas sannolikheten (för ett införande, reds.anm) tror jag, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.