Tomasson hyllade Viktor Johanssons debut i målet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jon Dahl Tomasson sluter upp i hyllningskören av Viktor Johansson. Foto: Pontus Lundahl/TT

Jon Dahl Tomassons hyllning: ”Han var förträffligt bra”

Uppdaterad
Publicerad

Han knep en straff och stod för flera räddningsparader.

Viktor Johansson övertygade i sin tävlingsdebut – och hyllas av Jon Dahl Tomasson efter 3–1-segern mot Azerbajdzjan i Nations League.

– Han var förträffligt bra, säger Sveriges förbundskapten.

Azerbajdzjan var nära att chocka Sverige i första halvleks inledning och avslutning vid gruppspelsmatchen i C-divisionen i Nations League. Men Viktor Johansson, som fick chansen mellan stolparna i annars givna Robin Olsens frånvaro, såg till att Blågult undvek underläge i halvtidsvilan.

Dels via reflexräddningar och en straff på tilläggstid i första halvlek där han slängde sig kort till höger och greppade Ramil Sheydayevs skott.

Herrlandslaget i fotboll

– Han var förträffligt bra. Han har varit riktigt bra under de senaste åren i England. Han rör sig kanske lite under radarn. Och sedan flytten till Stoke i somras är han nu mer van vid att ha bollen vid fötterna, säger Jon Dahl Tomasson på presskonferensen efter matchen.

Johansson storspelade även under andra halvlek, men han och Sverige höll inte nollan på Tafiq Bähramov-stadion. Med mindre än tio minuter kvar nickade omarkerade anfallaren Renat Dadasov in reduceringen till 3–1.

Ett slutresultat som Jon Dahl Tomasson var extremt nöjd med.

– Jag är också väldigt belåten med att lyckas skapa så många chanser här i Baku mot ett lag som inte brukar ge motståndarna så många lägen. Det såg vi när de mötte Belgien och Österrike förra året, och mot Sverige när de vann med 3–0.

Men han är medveten om att allt inte var perfekt i Azerbajdzjan.

– I den här andra fasen, som vi är i nu, kommer vi inte att vara perfekta. Det är inget vi kan fixa snabbt, men jag är mer än nöjd att vi kommer hit och skapar mer än elva stora målchanser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet