Foto: Bildbyrån

Jonas Thern mot Simon Thern i premiären: ”En del allvar och prestige”

Uppdaterad
Publicerad

Nykomlingen Värnamo gästar IFK Göteborg i den allsvenska premiäromgången.

Det innebär också en kamp mellan bortalagets landslagslegendar Jonas Thern och sonen i Blåvitt, Simon Thern.

– Mycket står på spel, säger Värnamos anfallare Marcus Antonsson till SVT Sport.

Värnamo har gjort den mäktiga resan från de lägre divisionerna till allsvenskan. Förre landslagsmannen Jonas Thern, manager för klubben, har varit med och lett laget till framgångar.

I dag väntar en efterlängtad premiär i allsvenskan och man ställs mot IFK Göteborg – där Jonas son Simon huserar.

– Jonas har skojat lite om att Simon ringer honom då och då för att få ut detaljer om vårt spel. Jag tror att det är på skämt, men det ligger nog en del allvar och prestige där, verkligen. Simon är nog lite nervös, mycket står på spel, säger Värnamo-anfallaren Marcus Antonsson till SVT Sport.

”Ingen skräll”

Antonsson, som anslöt till Värnamo inför säsongen, lyfter Blåvitt som ett namnkunnigt lag.

– De avslutade förra säsongen positivt även om de hade problem förra året. Det har ju varit toppar och dalar för dem under försäsongen. Det är som sagt ett bra fotbollslag men det ska finnas sätt att slå dem.

Värnamo tippas av media sluta på negativ kvalplats, men det bekymrar inte Antonsson.

– Ingen skräll att media tippar oss långt ner i tabellen. Vi får se hur långt det räcker i slutändan, men vi sätter inte upp några specifika tabellplaceringar som mål. Vi vill plocka ut den högstanivån som vi vet att vi har i oss.

Hur tycker du att försäsongen har gått för er del?

– Det är saker som varit bra och sådant som blottat sig att vi behöver jobba vidare på. Vi har gjort lite enkla individuella misstag och sett tydligt att när vi mött skickliga lag så har vi blivit straffade. Vi ska bli mer noggranna.

”Kommer att stötta”

Hur redo är ni inför premiären?

Jag är helt övertygad om att vi kommer att vara redo. Sen är det många spelare i laget som inte har upplevt allsvenskan tidigare och man kommer att behöva några omgångar innan man blir varm i kläderna. Men jag tror vi kommer att bli bättre ju längre säsongen lider.

Du är en av de mer erfarna i laget. Vad säger du om din roll?

– Först och främst vill vi i Värnamo åstadkomma saker tillsammans, det ligger inte på en enskild individ. Men med min ålder och erfarenhet blir jag lite av en ledare i laget på det sättet. Jag känner däremot inte att allt hänger på mig. Vi kommer att stötta varandra i med och motgång.

MISSA INTE:  Fotbollsstudion måndagar 22:00 SVT 1 & SVT Play – premiär 4 april

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.