Kanada till kvartsfinal – trots sex minuspoäng. Foto: Raquel Cunha / BILDBYRÅN

Kanada till kvartsfinal – trots sex minuspoäng: ”Mycket har tagits ifrån oss”

Uppdaterad
Publicerad

Regerande mästaren Kanada gjorde det näst intill omöjliga och tog sig till kvartsfinal trots sex poängs avdrag. Sent i går kväll slog man Colombia med 1-0.

– Vi slutar aldrig att tro på oss själva, säger målskytten Vanessa Giles.

En plats i kvartsfinalen låg i potten inför matchen i Nice. Trots att Colombia förlorade matchen gick man vidare som en av de två bästa treorna. Så det visade sig efteråt att det var två vinnare på planen.

Efter en dryg timme nickade Vanessa Giles in en frispark och fixade en plats i slutspelet. Det har varit en minst sagt turbulent tid efter drönarskandalen där Fifa upptäckte att de spionerat på Nya Zeelands träning.

OS i Paris 2024

Fifa utdömde ett stenhårt straff där assisterande tränaren Joseph Lombardi, förbundskaptenen Bev Priestman och assisterande tränare Jasmine Mander alla dömdes till ett år avstängning för att arbeta inom fotbollen.

De har alla skickats hem och lagets leds nu av en ny konstellation.

Kanadensiska fotbollsförbundet dömdes att betala över tre miljoner kronor i böter.

– En och en halv vecka: Det känns som år som vi har varit här, säger Vanessa Gilles till Toronto Star.

– Mycket har tagits ifrån oss som spelare och det enda som vi kan kontrollera, det enda som vi har i vårt grepp, är planen. Det är något som de inte kan ta ifrån oss, så mycket som de har försökt, fortsätter Giles.

Kanada kommer nu att möta Tyskland på lördag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet