SVT Sport pratar med den svenske fotbollsbasen timmar efter beskedet att den kontroversiella superligan inte blir av.
Tolv europeiska toppklubbar tänkte bryta sig loss och skapa en egen stängd liga, men efter starka protester från supportrar, ledare och internationella förbund läggs planerna på is.
Karl-Erik Nilsson, vice ordförande i Europeiska fotbollsförbundet och ordförande i svenska fotbollförbundet, är lättad.
– Man bröt sig ur och bröt ihop inom loppet av 48 timmar. Det har varit minst sagt två turbulenta dygn. Jag är otroligt stolt över fans, spelare, ledare och politiker runt om i Europa som så unisont har stått upp mot det här. Det är väldigt, väldigt glädjande att de har dragit tillbaka sina tankar. Det känns jättebra på det sättet, säger han till SVT Sport.
”Överraskades”
Tror du att initiativtagarna var beredda på den här mobiliseringen?
– Nej, det här samlade sättet att agera och stå upp för de europeiska idrottsvärderingarna och vårt sätt att tävla, det tror jag att de var överraskade av. Att våra fans går tillsammans hand i hand med idrottsledare i de här frågorna känns otroligt bra, det känns väldigt, väldigt kraftfullt. Och att det politiska systemet står upp och värnar den europeiska idrottsmodellen. Det var en riktigt stark manifestation som ledde i precis den riktning vi önskade och hoppades på.
Har du och Uefa påverkat eller är det mobiliseringen som ligger till grund?
– Jag tror att det är den samlade mobiliseringen. Man har sett att man inte får någon nåd, vare sig det gäller högsta politiska nivå eller fansen, utan alla är unisont emot det här. Det var nog en kraft som man inte hade räknat med när man satt i sitt slutna rum och gjorde upp det här.
”Nästan omöjligt”
Klubbarna som skulle ingått i Super League var Milan, Arsenal, Atlético Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid och Tottenham.
Karl-Erik Nilsson säger att det har varit svårt att nå initiativtagarna bakom projektet.
– Det har nästan varit omöjligt de senaste dagarna. De har inte varit speciellt sugna på att samtala med någon, säger Nilsson, som i en intervju med Fotbollskanalen pratar om att de inblandade klubbarna kan komma att straffas.
Diskussionerna om en utbrytarliga har funnits i flera år och Karl-Erik Nilsson tror att det kommer dyka upp även i framtiden.
– Men jag tror att den europeiska fotbollen har vaccinerat sig för en hyfsad tid framöver nu med tanke på det massiva motståndet som uppammades kring den här frågan, säger han till SVT Sport.
KLIPP: 60 sekunder: Därför kollapsade nya ”superligan”