Vid liknande incidenter brukar det som Nilsson kallar en ”trestegsraket” implementeras. Det första steget är att matchen bryts tillfälligt för att man på arenan ska be supportrar att ändra beteende. Det andra steget är att lagen går ut till omklädningsrummen tillfälligt och det tredje är att matchen bryts helt.
– Jag är oerhört glad att det inte blev ett matchavbrott för då har ju de här krafterna segrat, men det de fick utstå från publiken var en upplevelse man inte ska behöva bara med om, säger Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.
”Helt annat tryck i frågan idag”
Han berättar om ett arbete där man jobbar både förebyggande, under match och med att dela ut straff i efterhand.
Vad kan det här få för konsekvenser?
– Jag vill inte spekulera i det, men vi har ju kunnat konstatera att Ungern och Rumänien har tvingats spela utan ordinarie publik under EM-kvalmatcher och det får ju konsekvenser på många sätt. Det kanske kan stimulera de olika nationsförbunden att arbeta ännu hårdare för att få ett annat beteende från sina fans.
Hur långt har man kommit i arbetet mot rasism?
– Det är oerhört svårt att värdera, men det är klart att det har blivit en medvetenhet och på varje arena görs det en manifestation och banderoller kring ”No to racism”. Spelare och ledare uppträder och fördömer. Det är ett helt annat tryck i frågan i dag. Men det är uppenbarligen så att i några miljöer i Europa är vi verkligen inte framme, utan där behöver ännu mer göras. Det är gårdagen ett bevis på.
Vill ha konkreta förslag
Det har också riktats en del kritik mot Uefa från diverse fotbollsprofiler som menar att det europeiska förbundet inte gör tillräckligt.
– Jag tycker att de som riktar kritiken ska komma med konkreta förslag. Det är inte så enkelt att hitta en lösning som skulle vara bättre än den vi har, men jag välkomnar alla förslag och idéer. Att det här är högt på agendan hos Uefa råder det inga som helst tvivel om.
Vad anser du om att stänga av lag eller förbund från hela tävlingar?
– Man ska vara väldigt varsam med att hantera de disciplinära sanktionerna och det överlåter jag åt de som är experter på det. Det är också viktigt att det inte blir en kollektiv bestraffning på det som enskilda åskådare gör. Den balansgången är oerhört känslig.
Tror inte på hotbild mot Sverige
Den 15 november kvalspelar Sverige borta mot Rumänien, som i kväll skulle spela inför tomma läktare mot Norge. Så blev det till slut ändå inte utan man bjöd i stället in 30 000 barn till arenan.
Orsaken till de tilltänkta tomma läktarna var rasism, planstormingar, pyroteknik och kastade saker under kvalmatcherna mot Spanien och Malta.
– Vi får naturligtvis följa det regelverk som alla andra får följa och de instruktioner vi får från domare och delegater. Det är inga konstigheter. Det är precis på samma sätt som det engelska laget agerade i går. Sedan hoppas och tror vi att vi inte ska behöva drabbas av det i Rumänien. Det som skedde i Rumänien var mer av politisk art. Jag tror inte det finns någon som helst hotbild mot Sverige. Vi spelade borta mot Rumänien för inte så länge sedan och upplevde inte något av det då, säger Karl-Erik Nilsson.