Damkronorna och Anders Larsson, ordförande Svenska Ishockeyförbundet Foto: TT

”Könstester inom svensk ishockey finns inte på agendan”

Uppdaterad
Publicerad

Först rapporterade Radiosporten att Svenska Fotbollförbundet öppnade upp för att införa könstester för damspelare, något förbundet senare dementerade.

Inte heller ishockeyförbundet har några sådana planer.

– Det finns inte på agendan i svensk ishockey, säger Svenska Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson till SVT Sport.

800-meterslöparen Caster Semenya tvingades att medicinera ner sina höga testosteronvärden efter en flera år lång följetong med flera rättsliga instanser inblandade.

Men det ser inte ut att bli verklighet inom svensk ishockey, just nu i alla fall.

– Frågan om könstester finns för närvarande inte på agendan i svensk ishockey, säger Svenska Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson till SVT Sport, och utvecklar:

– Frågan om könstillhörighet är mer komplex än man kanske kan tro vid en första anblick. Vår utgångspunkt är att följa samhället och läkarvetenskapen liksom de riktlinjer vi får från vårt internationella förbund liksom Riksidrottsförbundet, säger Anders Larsson.

”Viktigt för oss”

Riksidrottsförbundet är inte beredd att ta fram mätmetoder för könstillhörighet.

– Nu går det att mäta testosteron men den dag vi exempelvis kan mäta mental förmåga ska vi då sätta begränsningar för det? Eller var drar man gränserna för det som kan anses som lika villkor, säger Peter Mattsson, idrottschef på RF, till Radiosporten.

Anders Larsson:

– Vi har exempelvis haft spelare som tidigare identifierat sig med ett annat kön än de gör idag. Därför är det viktigt för oss att delta i Riksidrottsförbundets arbete i frågan. Men som sagt, frågan om könstester finns inte på vår agenda idag.

I en tidigare artikel under måndagen skrev även SVT Sport att fotbollförbundet överväger att införa könstester, baserat på Radiosportens uppgifter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.