Kosovare Asllani

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kosovare Asllani nöjd över beslutet att spela i Championship: ”Känt mig otroligt modig”. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Kosovare Asllani om beslutet att spela i Championship: ”Modigaste jag någonsin känt mig”

Uppdaterad
Publicerad

Kosovare Asllani, 35, är trygg med beslutet att spela i en lägre division.

Hon tror inte att det kommer göra henne till en sämre fotbollsspelare, utan snarare tvärtom.

– Jag kommer inte att ändras som fotbollsspelare, jag känner att jag kommer bli starkare fysiskt, säger hon till SVT Sport.

Landslagsstjärnan Kosovare Asllani lämnade Milan för att spela i den näst högsta ligan Championship i England för London City Lionesses.

De flesta tongivande spelarna i Blågult spelar på en högre nivå, men trots det valde Asllani, som är kapten, att testa. Därefter valde även Julia Roddar och Sofia Jakobsson att följa efter.

Damlandslaget i fotboll

– Det var ”Kosse” som tog första steget och satte prägeln. Det var verkligen modigt och jag blev nästan avundsjuk när hon berättade om projektet, säger Sofia Jakobsson, 34, till SVT Sport.

”Livrädd inför beslutet”

Asllani själv menar att det var det modigaste beslutet hon någonsin har tagit.

– Jag var livrädd inför det här beslutet. Men samtidigt har man en magkänsla och det är den jag har vågat följa, säger Asllani.

Se intervjun i spelaren ovan där Kosovare Asllani berättar om beslutet.

Nu har svenskorna och London City Lionesses hunnit spela sex matcher den här säsongen och både Jakobsson och Asllani hävdar att ligan håller en hög kvalitet.

– Jag tycker inte alls att det är stor skillnad (jämfört med de tidigare ställena, reds. anm). Det är en annan sorts fotboll men inte så stor skillnad mot den italienska kvalitetsmässigt. Det kanske är mer taktiskt i Italien men det är mer fysiskt i England, säger Asllani.

”Klart det finns en risk”

Ser ni någon farhåga att ni riskerar något med landslagsplatserna när man tar det här steget?

– Klart att det finns en risk med alla beslut man tar, men riktar man in förstoringsglaset lite så ser man att det håller en väldigt hög nivå. Det enda jag känner är att man kommer att bli starkare fysiskt. Nu spelar man 90 minuter varje helg, säger Asllani och Jakobsson fyller i:

– I åldern jag är i så handlar det mer om min inre drivkraft och vad jag vill. Det viktiga är att jag vill vara med och slåss om en landslagsplats. Jag känner att jag har mina kvaliteter kvar.

En längre intervju med Asllani och Jakobsson sänds i pausen SVT:s sändning från fredagens match mot Luxemburg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet