Kräver Fifa på 4,4 miljarder till VM-arbetarna

Uppdaterad
Publicerad

Med ett halvår kvar till fotbolls-VM i Qatar kräver Amnesty att Fifa ska kompensera migrantarbetarna med motsvarande 4,4 miljarder kronor – lika mycket som betalas ut i prispengar – för människorättsliga övergrepp.

– De här riskerna gick att förutse och förhindra, men Fifa har blundat för dem, säger Anna Johansson, generalsekreterare för Amnesty Sverige.

Amnesty framför kravet i en ny rapport rapport om migrantarbetarnas situation kopplat till VM-slutspelet.

Människorättsorganisationen sätter press på Internationella fotbollsförbundet Fifa att erbjuda ersättning för de arbetsrättsliga övergrepp som redan har skett samt säkerställa att liknande övergrepp inte upprepas i Qatar och framtida turneringar.

– Qatar har en lång historia av människorättsövergrepp, till exempel är 95 procent av arbetskraften i Qatar migrantarbetare. Detta visste Fifa om när man tilldelade turneringen till Qatar. Genom att blunda för människorättsövergrepp har Fifa bidragit till de utbredda kränkningarna av människors rättigheter under förberedelserna, säger Anna Johansson.

Lovat att följa FN-regler

Johansson säger att det kompensationsprogram som Amnesty vill att Fifa ska bekosta ska ersätta migrantarbetare för obetalda löner, kompensation för arbetsskador och efterlevandepension till familjer efter dödsfall i samband med förberedelserna inför VM.

– Sedan är det också så att för att få anställning till VM har de här arbetarna betalat rekryteringsavgifter på 1 300 dollar per person. Det handlar totalt om flera hundra miljoner dollar, säger hon.

Amnesty hoppas att Fifa förstår att de har ansvar för att följa FN:s principer om mänskliga rättigheter, som Fifa själv har inskrivet i sina regler att man ska följa.

– Det vi gör nu är att påpeka att om de ska följa de här principerna så har de ansvar för de skador de själva orsakar och då blir det här (kompensationsprogrammet) en konsekvens av det, säger Johansson.

Drabbar inga fattiga

Fifa och Qatar bör sätta upp ett kompensationsprogram, anser Amnesty, och bör ta lärdom från andras erfarenheter, exempelvis från byggnadskollapsen i Bangladesh 2013 där 1 129 personer omkom och runt 2 500 personer skadades.

Anna Johansson säger att ett kompensationsprogram på 4,4 miljarder kronor inte drabbar någon fattig organisation eller något fattigt land.

– Qatar är ett av världens rikaste länder om man ser till BNP per capita. Fifa är ju också en av världens rikaste idrottsorganisationer. De väntas göra en vinst på minst 6 miljarder dollar (60 miljarder kronor) på VM. Och de har ett eget kapital på minst 1,6 miljarder dollar, säger hon.

– Så de här 440 miljonerna (dollar) är ett sätt för oss att säga att vi inte sätter någon prislapp på de kränkningar som skett, men att det kommer att kräva gedigna resurser för att visa att Fifa tar det här på allvar. Att det är lika mycket som avsätts för prispengar i VM blir nästan symboliskt.

Blundade för riskerna

Amnesty är kritiskt till att Fifa blundade för riskerna med att lägga VM i Qatar.

– De här riskerna gick att förutse och förhindra. Fifa gick inte in i situationen helt ovetande om landet och situationen och vilken kontext de valde att verka i. På ett sätt är det ännu mer allvarligt att man låtsas vara ovetande och blundar för det, säger Johansson.

– En annan dimension som jag slås av är att Fifa är extremt noggrann med att reglera andra dimensioner av turneringar – det som handlar om licenser, tv-rättigheter och sponsorer. Då är man extremt noggrann på detaljnivå och det är förstås kopplat till deras intäkter. Men att de inte har ställt några krav på Qatar att de var ansvariga för arbetares säkerhet och rättigheter är talande.

KLIPP: VM-hotell i Qatar säger nej till homosexuella (11 maj 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.