Lars Lagerbäck och Janne Andersson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Lars Lagerbäck berätta om när hans bil blev omringad i Nigeria: ”Gillade inte nigerianska fotbollsförbundet”. Foto: Bildbyrån

Lars Lagerbäck om jobbet som förbundskapten i Nigeria: ”Går inte att leva ett vanligt liv”

Uppdaterad
Publicerad

Janne Andersson är högaktuell som ny förbundskapten i Nigeria.
En som vet vad han har att vänta sig om jobbet blir hans är Lars Lagerbäck.
Och Lagerbäck, som hade jobbet under VM 2010, förklarar att det kommer att bli en enorm omställning.
– Du kan inte leva ett normalt liv, du måste ha säkerhet hela tiden, säger han.

Hör Lagerbäck berätta om när hans bil blev omringad av ilskna supportrar i klippet här ovanför.

Lagerbäck minns ett jobb som var väldigt annorlunda jämfört med jobbet som förbundskapten för det svenska landslaget.

– Det är mycket att minnas därifrån. Det var en helt annorlunda erfarenhet av livet, både av samhället och fotbollen och personligt. Det är ganska stora kontraster jämfört med i vår västvärld, kan man lugnt säga, förklarar han.

Vad var de absolut största kontrasterna?

– De som kommer till maktpositioner har ju en otrolig makt, oavsett om det gäller samhället, fotbollen eller vad du vill.

Politiska önskemål

Lagerbäck förklarar att även företrädare för regeringen är inblandade i hur landslaget ska skötas. Under Lagerbäcks sejour blev det inte några direkta konflikter, även om han berättar att det från idrottsministerns sida fanns ett tydligt önskemål.

– De försökte få muslimer och kristna att samsas och leva tillsammans på ett vettigt sätt. De ville att man skulle försöka få med både kristna och muslimer, säger han.

– Var det lika mellan två spelare så ville de att man skulle välja en muslim, så att det åtminstone blev fyra, fem, sex stycken från den tron.

”Måste ha säkerhet hela tiden”

Lagerbäck hävdar att han inte pratat med Janne Andersson om hans förhandlingar Nigeria, men rekommenderar honom att ta jobbet om han får ett konkret erbjudande.

– Det är en livserfarenhet som du inte kan läsa dig till eller få på annat sätt, så det var ju fascinerande, tycker jag. Jag är tacksam i dag att jag gjorde det, säger han.

Men det fanns sidor av jobbet som han inte uppskattade, och som gjorde att han tackade nej till ett erbjudande om förlängning efter VM.

– Du kan inte leva ett normalt liv. Du måste ha säkerhet hela tiden om du är en offentlig person i Nigeria. Det var inte riktigt min ”cup of tea” att tillbringa flera år på det sättet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.