• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Argentinas Leopoldo Luque i en duell med den nederländske målvakten Jan Jongbloed i VM-finalen 1978 på River Plate-stadion i Buenos Aires. Foto: TT

Legendarisk nederländsk målvakt har gått bort

Uppdaterad
Publicerad

Den legendariske nederländske målvakten Jan Jongbloed har gått bort i en ålder av 82 år. Han stod i VM-finalerna 1974 och 1978 som bägge förlorades.

Jongbloed var aktiv under den holländska totalfotbollen där Johan Cruyff och Ajax var en dominant faktor. Båda gångerna förlorade man VM-finalen mot hemmanationen. Mot Västtyskland i München 1974  med 2-1 och mot Argentina i Buenos Aires 1978 med 3-1 efter förlängning.

”Vi är ledsna över bortgången av tidigare Oranje-målvakten Jan Jongbloed. Den legendariske målvakten spelade två VM-slutspel för landslaget 1974 och 1978. Våra tankar går till hans familj och släktingar”, skriver det nederländska fotbollsförbundet på X.

Bara 24 landskamper på 16 år

Trots att karriären spann mellan 1962 och 1978 blev det bara 24 landskamper, där hälften var från VM-slutspelen på 1970-talet.

Han lade av 1986 då han 45 år gammal fick en hjärtinfarkt under en match. Två år tidigare hade hans son Eric, 21, omkommit då han träffades av en blixt under en fotbollsmatch. 

Klubblagsmässigt tillhörde Jongbloed under storhetstiden FC Amsterdam och Roda JC. Han avslutade karriären som tränare i Vitesses ungdomsakademi 2010.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.