Lise Klaveness ger en inblick i Uefas turer kring att återinföra ryska ungdomslag i internationella turneringar. Foto: Marius Simensen / BILDBYRÅN

Lise Klaveness: ”Uefa satte upp det på dagordningen timmarna före mötet”

Uppdaterad
Publicerad

Den stridbare ordföranden i Norges fotbollsförbund, Lise Klaveness, ger nya i inblickar i processen där Uefa skulle återinföra ryska ungdomslag i internationella turneringar.

– Vi togs helt på sängen när Uefa vid sitt möte satte upp detta på dagordningen timmarna före mötet, säger Klaveness till SVT Sport.

Klaveness berättar att hon är glad över att Uefa håller kvar vid avstängningen för ryska lag från europeiska ungdomsturneringar efter dagens vändning.

Norge var bland tolv Uefa-länder som tydligt uttryckte att det var uteslutet för norska lag att spela mot ryska så länge krigshandlingarna i Ukraina fortsätter.

– Jag har pratat med dussintals kollegor i Europa de senaste dagarna. Jag tolkar dagens Uefa-vändning som ett erkännande av att tidpunkten för att återinföra ryska lag var helt fel, säger Klaveness.

Underkänner Uefas beslutsprocess

Processen som Uefas exekutiva kommitté har haft kring försöket att återföra Ryssland på ungdomsnivå underkänner hon helt.

– Den var helt förkastlig. Vi var många som togs helt på sängen när Uefa den 26 september satte upp detta på dagordningen timmarna före mötet utan några försök att förankra det, säger Klaveness.

Hon hoppas på att det blir en läxa för Uefas ledning att ta lärdom av.

– Det här fallet visar att det inte lönar sig med grumliga processer. Jag hoppas att detta kan vara ett steg på vägen till att förändra praxis för hur fotboll i Europa hanteras i viktiga etiska frågor, säger Klaveness.

KLIPP: Därför avgick Karl-Erik Nilsson – kritiserades efter Rysslandsomröstning

Karl-Erik Nilsson, Riksidrottsförbundet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Henrik Montgomery/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.