Foto: Bildbyrån

Lotta Schelin: ”Det misstaget har vi gjort tidigare”

Uppdaterad
Publicerad

Fifas kontroversiella förslag att arrangera fotbolls-VM vartannat år har mött stor kritik.

Med i en utredningsgrupp, samordnad av Fifa, sitter Lotta Schelin och Pia Sundhage.

– Jag vet inte om det är rätt väg att gå, säger Lotta Schelin till SVT Sport.

VM vartannat år är förslaget som utreds som en potentiell framtid av Fifa.

I den grupp som Fifa tillsatt på damsidan, TAG, sitter flera stora profiler från hela världen. Totalt sitter 21 personer i utredningsgruppen, varav Lotta Schelin och Pia Sundhage är representerade för svensk del.

– Spontant tänker man massa grejer. Blir det för ofta? Urvattnas det?  Ännu ett mästerskap, hur påverkar det spelarna? Sen när man får se hela paketet så förstår man att det finns ett gediget arbete som tänkt på de här delarna, säger Lotta Schelin.

”Inte pratat om OS”

Stor del av kritiken handlar om urvattning av VM som tillställning. Men även att de krockar med andra större evenemang. IOK har riktat kritik mot Fifa och uppmanat dem till att ta en större dialog med andra idrotter.

Skulle förslaget bli verklighet finns en risk att det på damsidan skulle krocka med sommar-OS, som till skillnad från herrsidan är på seniornivå.

– Vi har inte pratat om OS än. Min spontana känsla kring att OS inte ska finnas på seniornivå på damsidan känns skitjobbig. Det är några av mina största upplevelser idrottsmässigt är kring olympiska spel. Men dit har vi  inte ens kommit ännu. Men klart man förstår att det är möjligtvist blir svårt att gå hand i hand, säger Schelin.

Även Uefa har riktat stor kritik mot Fifas planer och har tidigare hotat med att bojkotta VM om förslaget blir verklighet.

– Uefa är så långt komna i sin utveckling. Jag förstår verkligen att vår del av världen kommer reagera mer, säger Schelin. 

– De länderna som inte riktigt hängt med i utvecklingen, det är så lätt att de missar ett kval och sen ligger verksamheten nere. Man vill att alla verksamheter ska hållas igång globalt. Sydamerika eller Nordamerika som har andra system ser nog fler fördelar med det. Uefa är nog de som har flest taggar utåt kring det, säger Schelin.

”Misstaget har vi gjort tidigare”

På damsidan leder Jill Ellis arbetet och utredningsgruppen för Fifas räkning och på herrsidan är det Arsene Wenger, global utvecklingschef för Fifa, som drar i trådarna. Det är i dagsläget inte givet att herr- och damsidan väljer att gå vidare på samma sätt.

– Där kände jag att det kanske inte är rätt väg att gå. Det misstaget har vi gjort tidigare historiskt, att inte gå sida vid sida, säger Lotta Schelin.

Lotta Schelin är tydlig med att hon varken är för eller mot förslaget, utan istället väljer att lyssna in och komma med synpunkter då hon tycker att det behövs.

– Finns många delar som låter bra. Att dra ner på ”play and go”, att man reser fram och tillbaka mellan klubb och landslag. Det låter intressant att spara spelarna resor, säger hon.

Utredningsgruppen ska träffas igen i London nästa månad. I december väntar ytterligare ett Fifa-möte där frågan ska tas upp igen. Fifas ordförande Gianni Infantino att man ska rösta igenom förslaget på kongressen 2022.

KLIPP: Omdebatterade förslaget: VM vartannat år (14/9)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.