”Vi lovar att fortsätta investera och att gemensamt ta fotbollen framåt”, säger Uefas högsta chef på damsidan Nadine Kessler. Foto: Bildbyrån/TT

Lovar 11,5 miljarder till damfotbollen

Uppdaterad
Publicerad

Med en ny miljardsatsning vill Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) ta damfotbollen till nästa nivå.

Omkring 11,5 miljarder kronor skjuts till under de kommande sex åren.

Uefas nya strategi för damfotbollen, under namnet ”Unstoppable”, presenterades på förbundets hemsida under onsdagseftermiddagen. Där konstateras att man öronmärker 1 miljard euro, drygt 11,5 miljarder kronor, för att lyfta damfotbollen i Europa mellan 2024 och 2030.

”Europeisk damfotboll har aldrig befunnit sig på en bättre plats”, säger Nadine Kessler, Uefas högsta chef på damsidan, i ett pressmeddelande.

Fyra långsiktiga mål

Man ställer upp fyra långsiktiga mål för sporten de kommande sex åren:

+ att fotbollen ska bli den mest utövade sporten bland kvinnor och flickor i hela Europa.

+ att det 2030 ska finnas sex helprofessionella ligor i Europa, och 5 000 spelare som är heltidsproffs.

+ att bli den mest hållbara sporten, och den med starkast investeringspotential.

+ att damfotbollen ska lyftas fram för sina unika värden, som en plats där alla känner sig välkomna.

Allt större pengar

Damfotbollen har vuxit kraftigt de senaste åren. Övergångarna har blivit fler, transfersummorna allt högre och publikrekord slås i parti och minut.

Ett exempel på det ökade intresset är VM i Australien och Nya Zeeland 2023, som omsatte mer än 6 miljarder kronor och därmed blev det första världsmästerskapet på damsidan som gick break-even.

”Damfotbollen i Europa har blivit en sport för de breda massorna, den lockar en varierad och stadigt växande publik, liksom samarbetspartner som går in helhjärtat för att få sporten att växa”, säger Nadine Kessler.

”Vi lovar att fortsätta investera och att gemensamt ta fotbollen framåt.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.