Norrköpings Linus Wahlqvist jublar efter sitt mål. Foto: Bildbyrån

Målfest och guldvittring i Norrköping

Det är 26 år sen senast, men nu börjar östgötarna vädra ett nytt SM-guld i fotboll. IFK Norrköping tuffar på med ännu en seger och imponerande spel – men 4-2-segern mot Djurgården blev oväntat dramatisk.

Över 12 000 på plats på Parken i Norrköping, ett framförallt blåvitt medgångshav, som fått se sitt lag lyfta i år. Bara en förlust sen i april, formstarka guldhotet AIK slog tillbaka ”Peking” på sensommaren, annars har det rasat in poäng och framförallt segrar.

Mot Djurgården var det en imponerande offensiv, framförallt i första halvlek. 12-1 i avslut, skytteligaledaren Emir Kujovic (15 mål) och Christoffer Nyman, på jakt efter sin tionde fullträff, öste på mot ett närmast lamslaget bortalag men det ville sig inte.

Allsvenskan 2015

Niklas Bärkroth har fortfarande inte hittat rätt och träffade virket med ett distinkt skott. Till slut kom ändå ett ledningsmål och det var islänningen Traustasson som stack på en lång framspelning från lagkaptenen Andreas Johansson och volleysköt in 1-0.

Efter paus var det ett helt annat Djurgården som kom ut och stod upp. Nu fick istället Norrköping bättre utdelning – och dessutom genom en gammal Dif-bekanting: Daniel Sjölund fick bollen mitt i straffområdet och satte enkelt 2-0.

Det har varit riktiga målfester lagen emellan de två senaste åren i just Norrköping: 3-5 respektive 2-3 och statistiken tände tydligen gästerna där Sebastian Andersson skarvade in 2-1 i 58:e minuten och gav energi till sitt lag som tio minuter senare fick en straff.

Jesper Arvidsson sköt hur säkert som helst in ett kvitteringsmål. 2-0 till 2-2, men Norrköping är ett tryggare och farligare lag 2015. Nya anfallsvägor följde och många kliver med. Det tog bara en minut så bredsidade 18-årige Linus Wahlqvist in 3-2.

Djurgården hade kvitteringschanser, målvakten David Mitov Nilsson fick det lite hett men redde ut bekymren och istället tog Emir Kujovic över skytteligaledningen med sitt 16:e mål – 4-2 innebar också serieledning för ett Norrköping som har dussinet SM-guld genom historien, men det är 26 år sen senast.

Nu är det guldvittring igen och inte så lite fotbollsfeber på östgötaslätten.