• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Limhamn Bunkeflo och Malmö FF Foto: Bildbyrån

Malmö FF och LBO7 föreslår ett samgående

Uppdaterad
Publicerad

Styrelserna för Malmö FF och LB07 (IF Limhamn Bunkeflo) har tagit ett inriktningsbeslut om ett samgående genom att huvuddelen av LB07:s verksamhet går upp i Malmö FF, skriver de i ett pressmeddelande.

– Vi tror att det är ett sätt att ta till vara på de bästa resurserna vi kan få. Då tror vi att ett samgående är rätt väg, säger LB07:s klubbchef David Wernersson till SVT Sport.

Styrelserna har också träffat en avsiktsförklaring för att utreda förutsättningarna för ett sådant samgående med målet att respektive förening fattar slutgiltigt beslut vid extra insatta årsmöten senare i år.

– Malmö FF och LB07 kompletterar varandra mycket bra. Detta är ett samgående som skulle stärka Malmö FF i många dimensioner, säger klubbens ordförande Anders Pålsson.

– Det är bra för Malmö FF, vi vill gärna bredda vår bas och få in fler ungdomar. Vi är lite smala i basen i dag. Sedan tycker vi att det är en jämställdhets- och värderingsfråga att ha dam- och flickfotboll i Malmö FF, det är viktigt för oss, säger han till SVT Sport.

Förts intensiva diskussioner

LB07:s ordförande Robert Lenir är också nöjd att klubbarna nu startat processen för ett samgående.

– Vi är jätteglada. Då (vid ett samgående) kan vi säkra upp vår ungdomsverksamhet och ge rätt förutsättningar för vårt daglag inför nästa säsong. Vi har en stor bredd och kompetens hos våra ledare. Nu tillför vi ännu mer kvalitet och ännu mer resurser för att säkra upp verksamheten på ungdomssidan, säger han till SVT Sport.

– När det gäller damsidan ger detta helt andra möjligheter att komma in i under MFF:s fana, att vara med och konkurrera på helt andra villkor.

Inriktningen är att föreslå för föreningarnas medlemmar att Malmö FF från och med säsongen 2020 har ett herrlag och ett damlag, samt ungdomslag för pojkar och flickor från fotbollsskola till och med P19/F19. Under den närmaste tiden kommer föreningarna att ha en dialog med SvFF och Skånes FF för att skapa ett beslutsunderlag utifrån gällande regelverk avseende övriga pojklag i nuvarande LB07. Planen är ett långsiktigt samarbetsavtal mellan MFF och LB07:s herrelitlag gällande spelarutbyte.

Fakta: Malmö och damlag i fotboll

1970: Malmö FF startade sitt första damlag.

1986: Första SM-guldet efter finalseger i slutspelet mot Sunnanå SK.

1988: Trea i den första damallsvenskan som rikstäckande serie. Förlorade semifinalen i slutspelet mot Jitex.

1989: Tvåa i damallsvenskan, finalförlust mot Jitex.

1990: Vinner serien och finalen mot Öxabäck i slutspelet. Seger även i svenska cupen.

1991: SM-guldet försvaras.

1993 och 1994: Nya SM-guld.

1995: Brons i damallsvenskan.

1996 och 1997: SM-silver båda åren och cupseger 1997.

1998 och 1999: Slutspel igen och förlust i finalerna båda åren mot Älvsjö.

2000–2003: Nya SM-silver.

2004: Damlaget bildar en egen förening. Ekonomiska problem och spelarförluster betyder sportslig nedgång.

2007: Malmö FF byter namn till LdB Malmö.

2010: LdB tar sitt första SM-guld.

2011: Nytt SM-guld.

2012: Tvåa efter Tyresö.

2013: Klubben ombildas och får namnet FC Rosengård och vinner serien.

2014: Fjärde guldet på fem år tas.

2015: SM-guld igen.

2016–2018: Vinner svenska cupen varje år.

2019: Om de extra årsmötena i Malmö FF och Limhamn/Bunkeflo säger ja slår klubbarna samman verksamheterna och Malmö FF har på nytt ett elitlag på damsidan 2010. Den damallsvenska tabellen toppas just nu av Rosengård. Limhamn/Bunkelo ligger tia, precis ovanför nedflyttningsstrecket.

(Källa: TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.