Tre spelare i Malmö FF:s damlag kramas efter en seger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På lördag kan Malmö FF bli klara för Damallsvenskan – då satsa de på guld inom några år. Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån

Malmö FF:s nya mål med damlaget: SM-guld och Europaspel inom några år

Uppdaterad
Publicerad

Malmö FF är fotbollssveriges rikaste klubb med ett eget kapital på över 700 miljoner kronor. På lördag kan klubbens damlag nå sitt tidigare mål – att avancera till Damallsvenskan. Då väntar ytterligare satsningar.

– På sikt är målet samma som på herrsidan och det är att vinna Allsvenskan och ut i Europa, säger MFF:s sportchef Daniel Andersson.

Sedan MFF valde att omstarta sin damverksamhet 2019 har laget fullkomligt dundrat fram genom seriesystemet – från division fyra till Elitettan, som man nu leder efter 22 omgångar.

Klubben har resursmässiga möjligheter som inte många andra klubbar på damsidan har. Hel- och halvtidsanställda spelare och ett anställt team runt laget är unikt för Elitettan men ovanligt även i Damallsvenskan.

– De kommer höja förutsättningarna i Sverige inom damfotbollen, säger Kirsten van de Ven, sportchef på Elitfotboll Dam.

Ett av heltidsproffsen är Mia Persson som anslöt till laget från Malmökonkurrenten FC Rosengård i somras, trots att det innebar att hon själv hoppade ner ett steg i seriesystemet.

– Det var klubbens ambition att hela tiden bli bättre och förutsättningarna som finns i föreningen, säger Persson.

Målet: Europaspel

Satsningarna har burit frukt – om det blir vinst vid bortamatchen mot Örebro på lördag uppnår MFF klubbens uttalade mål och säkrar en plats i högsta serien för nästa säsong. Om det blir så väntar nya investeringar i både spelar- och stabsbudget samt faciliteter. Tanken är att alla spelare ska vara heltidsproffs.

Men vad innebär det för ligan om klubben med fotbollssveriges starkaste ekonomiska muskler kommer in? Hos Elitfotboll dam, intresseorganisationen för Elitettan och Damallsvenskan, ser man både fördelar och utmaningar.

– På lång sikt hoppas vi att det genererar nya landslagsspelare men också såklart att ligan blir bättre, säger Kirsten van de Ven, sportchef på Elitfotboll Dam.

– Det kan såklart bli ojämlikt, det ser man i nästan alla idrotter att budget speglar ranking i efterhand. Samtidigt ser vi idag att två av toppfyra-lagen i Damallsvenskan är damklubbar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.