Många straff för målfirande utan social distans

Uppdaterad
Publicerad

Trots coronapandemin har fotbollsmål under säsongen ofta firats med kramkalas.

Men det har inte skett ostraffat.

Alla klubbar i de två högstadivisionerna utan Trelleborg har tvingats böta på grund av målfiranden.

– Det tog ett tag innan vårt system satte sig och spelarna lärde sig det här, säger Per Eliasson, ansvarig för matchdelegaterna.

När elitfotbollen drog igång var det mycket fokus på den sociala distanseringen, och det ”nya” målfirandet som ofta innebar exempelvis sammanstötningar av armbågar istället för kramar.

Många har dock firat som vanligt under säsongen, med kramar och dylikt.

250 anmälningar

Men det har kostat klubbarna pengar. Faktum är att samtliga lag i allsvenskan och superettan – förutom Trelleborg – har fått böta för att ha firat mål utan att hålla den sociala distansen.

– Inledningsvis så var det många målfiranden som straffades. Det tog ett tag innan vårt system satte sig och spelarna lärde sig det här, säger Per Eliasson, ansvarig för matchdelegaterna på elitmatcherna, till Göteborgs-Posten.

Matchdelegaterna fyller efter varje match i en rapport, där de bland annat antecknar om något orätt målfirande ägt rum. Totalt har dessa rapporter inneburit 250 anmälningar om närkontakt. Dessa anmälningar tas sedan upp av Sefs (Svensk Elitfotbolls) disciplinutskott. De delar sedan ut en varning, vid andra tillfället ut en erinran och vid den tredje förseelsen bötfälls sedan klubbarna.

”Mindre och mindre”

För allsvenska klubbar är straffet 3 000 kronor för ej ansvarsfullt målfirande, för klubbarna i superettan 1 000 kronor.

– Det tog lite tid innan det här satte sig och alla förstod. Men över säsongen har det blivit mindre och mindre. Sedan förstår du också att det är klart man hoppar upp i famnen på sin lagkamrat när man gör mål i 95:e minuten, säger Per Eliasson.

KLIPP: Se det bisarra målet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.