Rasmus Wikström startpremiär blev allt annat än rolig. Foto: Bildbyrån

Mardrömmen: Långtidsskada för Blåvittalangen

Uppdaterad
Publicerad

IFK Göteborgs mittbackstalang, Rasmus Wikström, tvingades utgå med en skada redan efter några minuter av sin debutstart, under gårdagen. I dag kom beskedet att korsbandet är av på 18-åringen som nu blir borta under en längre tid.

– Tyvärr har han skadat korsbandet och måste opereras. Nu väntar ett antal tuffa månader och det kan ta allt från 5-12 månader, säger IFK Göteborgs läkare, Jon Karlsson till SVT Sport.

Matchen hade knappt hunnit starta innan Rasmus Wikström kom snett i en situation och tog sig för knäet. Han tvingades utgå med en befarad knäskada och i dag kom beskedet att korsbandet är av och Wikström tvingas till operation, som måste vänta tills knäet är ”redo”.

– Man vill inte göra operationen när knäet är svullet och har dålig rörlighet, då blir det så stelt efteråt. De dagarna eller veckorna man förlorar i början vinner man tillbaka i slutet genom att knäet är redo när man opererar det, säger Karlsson och fortsätter:

– När operationen kan äga rum är väldigt individuellt men det har sett bra ut för Rasmus. Jag tror att operationen kan äga rum om 2-3 veckor. Men jag ska besluta närmare på torsdag.

Hur länge kan man räkna med att han blir borta?

– Man bedömer inte utifrån tid längre utan kriterier. Kan man springa, kan man träna upp styrkan, så den är densamma som i det andra knäet? Det kan vara allt från 5-12 månader. Oftast hamnar det runt nio månader. Knäet ska vara klart, det ska vara starkt. Det är inget att hetsa med utan det ska vara klart.

Även IFK Göteborgs 17-åriga talang, Noah Alexandersson, fick utgå med skada under gårdagens 1-1-match hemma mot Falkenberg. Men där kommer Karlsson med lugnande besked.

– Det är ingen fraktur. Det är en ledbandsskada och en svullnad. Han blir borta 2-3 veckor, gissar jag på.

Se bilder från matchen:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.