Amanda Ilestedt säkrade segern med ett sent mål. Foto: TT

Matchvinnaren Amanda Ilestedt hyllas: ”Får gärna vinna skytteligan”

Uppdaterad
Publicerad

Amanda Ilestedts nick räddade Sverige i premiären.

Efteråt hyllades backens egenskaper.

– Hon får gärna vinna skytteligan, genom fasta situationer. Det skulle vara unikt, säger Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson till SVT Sport.

Fasta situationer blev avgörande i VM-premiären när Amanda Ilestedt, som tidigare i matchen hade två fina lägen på hörna, till slut fick in ett mål med pannan i den 90:e minuten.

Kosovare Asllani var den spelare som slog den elfte och avgörande hörnan.

– För mig är det bara att försöka lägga in den på den ytan som vi har tränat på, och hoppas att något av de där stora tornen nickar in den, säger Asllani.

Sverige har flera duktiga huvudspelare och laget lyfter gärna fram sin styrka på fasta situationer och hur avgörande det kan bli i mästerskapet.

I premiären stack Ilestedt ut och var dessutom ett huvudet längre än några av motståndarna.

”Är lite ”no mercy” över henne”

– Hon var ju otroligt nära redan i första, så hon förtjänar verkligen det målet. Förutom längden har hon hög spänst och det är lite ”no mercy” över henne – även i träning, säger Asllani.

Även Peter Gerhardsson imponerades och slängde in henne som en joker i skytteligan.

– Amanda är väldigt skicklig, en av många, i boxen. Så vi får se. Hon får gärna vinna skytteligan i VM, på fasta situationer. Det skulle vara unikt, säger han.

Caroline Seger berättar att hon sagt till Ilestedt i paus att det började brännas, och att ett mål skulle komma.

– Det var ju kul att man hade rätt för en gångs skull. Skönt att hon får göra mål. Vi är jäkligt duktiga i boxen och farliga på fasta situatioer. Det var ju nästan en tidsfråga, säger Seger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.