Nannskog: ”Jag tänkte inte på något annat än pengarna”

Uppdaterad
Publicerad

Sportswashing blir ett allt mer aktuellt begrepp inom idrottens värld.

Men för enskilda spelare som får massiva kontraktserbjudanden från länder som Qatar, Saudiarabien och Kina är det inte lätt att avfärda pengarna, säger SVT:s expert Daniel Nannskog.

– Det är lätt att sitta och säga hur någon ska välja, men jag själv hade ingen tanke på vad som händer i Kina och om det var rätt att gå dit, säger han.

– I vårt herrlandslag har vi Alexander Isak som ett färskt exempel där han väljer att gå till Newcastle, något han har fått en del kritik för. Någonstans handlar det om individen själv, var man drar gränserna. Sen är det givetvis enorma pengar inblandade, då är det lätt att man glömmer varifrån pengarna kommer ifrån, säger Daniel Nannskog i SVT:s VM-studio och lägger till:

– Jag har själv varit i Kina. När jag fick det kontraktet hade jag inte en tanke på något annat än pengarna. Det är lätt att sitta och säga hur någon ska välja, men jag själv hade ingen tanke på vad som händer i Kina och om det var rätt att gå dit. Utan jag såg siffrorna på kontraktet och kände att det här måste jag hoppa på.

Eriksson: ”Hade inte de glasögonen”

Jonas Eriksson fyller på och berättar att han från början av 2000-talet fram till 2010 regelbundet gjorde mycket affärer i Qatar.

– Ingen diskuterade sportswashing på något sätt, utan det var ett land som Sverige hade konsulära förbindelser med, där svenska stora företag etablerade sig och gjorde affärer. Ett land som FN sa var okej att göra affärer med.

Mellan 2012 och 2015 dömde Eriksson också många fotbollsmatcher i Qatar.

– Som toppdomare under den tiden förväntades man åka till Qatar och Saudiarabien och döma matcher under vintersäsongen. Ingen ifrågasatte eller utmanade. I efterhand fanns det en stor del sportswashing i det, men jag hade inte de glasögonen på mig och jag skulle så klart ta ett annat beslut i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.