Nederländerna klart för semifinal – två mål på sex minuter mot Turkiet

Turkiet såg ut att vara på väg mot en skräll.

Då gjorde Nederländerna två mål på sex minuter och är vidare till semifinal.

– Vi kämpade hela vägen i dag, säger Denzel Dumfries i TV4:s sändning.

Nederländerna var favoriter inför kvartsfinalen mot Turkiet – men det var turkarna som fick utdelning först.

Stora delar av det turkiska laget fanns kvar i straffområdet efter en hörna och det tog de vara på.

Fotbolls-EM

Arda Güler slog ett välriktat och precist inlägg och allra högst nådde Samet Akaydin. Mittbacken kunde från nära håll nicka in ledningsmålet, vilket fick igång publiken ordentligt.

Turkiet hade sedan flera vassa chanser att utöka ledningen, men i stället kom kvitteringen – och än en gång var det en hörnsituation i centrum.

Sex minuter avgjorde

Efter en kort variant hittade Memphis Depays inlägg Stefan de Vrij, som omarkerad nickade in 1–1 bakom Mert Günok. Men det tog inte slut där. Sex minuter senare styrde en olycklig Mert Müldür in 2–1 i eget mål samtidigt som Cody Gakpo höll sig framme.

– Åh, räknades det som självmål? Vi kanske får ringa några samtal om det, skojar Gakpo i mixade zonen efteråt.

– Det var i alla fall ett fantastiskt mål av de Vrij på inlägget från Memphis. Jag tror att vi alla i det ögonblicket kände att ”vi kommer att vinna den här matchen”. Nu ska vi försöka göra något speciellt av den här turneringen, fortsätter Gakpo.

Wout Weghorst

Hör Wout Weghorst inför EM-semin: ”Det är matcherna man drömmer om som liten” Foto: SVT

”Stark tro på vårt lag”

Turkiet jagade ett kvitteringsmål och skapade flera chanser. Men Bart Verbruggen stod för en helt avgörande räddning på tilläggstid och räddade den nederländska segern.

– Vi var mycket bättre i den andra halvleken och var farligare då. Vi kommer absolut spela finalen. Jag har en stark tro på vårt lag, säger Denzel Dumfries.

I onsdagens semifinal ställs Nederländerna mot England, en match som SVT sänder. Spanien möter Frankrike i den andra semifinalen.