Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Han jobbade i sex år i Qatar: ”Nu kan jag betala skolavgiften åt mina barn”

Uppdaterad
Publicerad

Över två miljoner nepaleser har jobbat i Qatar sedan landet tilldelades fotbolls-VM för tolv år sedan. Många under fruktansvärda förhållanden, med låga löner och i extrem hetta.

För nepalesen Dhaneswor Yadav i Janakpur har arbetssitutionen sett något annorlunda ut. Han har nyligen kommit hem från Qatar efter att ha jobbat som elektriker.

– Tack vare att jag tjänat pengar i Qatar kan jag betala skolavgiften åt mina barn, säger han.

Bara från Nepal har över 2 000 personer som arbetat i Qatar inför fotbolls-VM dött, enligt siffror från Nepals ambassad i Doha. Men arbetsförhållandena skiljer sig kraftigt åt beroende på vad man jobbar med.

SVT har träffat Dhaneswor Yadav i Janakpur i södra Nepal, inte långt från gränsen till Indien. Han har nyligen kommit hem efter att ha jobbat i sex år som elektriker i Qatar. Med pengarna han tjänade har han byggt ett hus.

– Ibland är mamma sjuk, ibland pappa. Då kan jag betala, säger han.

Dhaneswor har köpt en motorcykel för sina pengar. Med den driver han numera sin affärsverksamhet. Han hämtar upp mjölk i stora gröna dunkar i den lilla byn och kör sen in till stan och säljer mjölken till privatpersoner, hotell och restauranger.

”Många kollapsade framför mig”

Dhaneswor Yadav har lyckats skapat bättre förutsättningar för sig själv och sin familj tack vare pengarna från arbetet i Qatar. Men långt ifrån alla lyckas lika bra.

– Många kollapsade framför mig. Många råkade ut för olyckor och blev skadade. Det var farliga arbeten, säger han.

SVT har träffat flera arbetare som har återvänt från Qatar och familjer till arbetare som aldrig återvände.

Se minidokumentären ”Dödsarbetet i Qatar” i SVT Play.

Dödsfallen i Qatar

Enligt Qatars regering är antalet personer som har dött i arbete direkt kopplat till fotbolls-VM 37 personer. Uppgifter som i sin tur avfärdas av organisationer som Amnesty och ILO, FN:s internationella arbetsorganisation.

Enligt ILO dog 50 arbetare bara under 2020. Då räknar man inte in dödsfall som av qatariska myndigheter inte kategoriseras som arbetsrelaterade. Till exempel de som har dött av värmeslag eller andra dödsorsaker som direkt kan härledas av att arbeta i extrem hetta.

Amnesty International kritiserade Qatar i augusti 2021 för att inte ha utrett tusentals dödsfall med okänd dödsorsak.

Källor: The Guardian, BBC, Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.