Sedan Qatar tilldelades fotbolls-VM för 12 år sedan har arbetet pågått med att bygga arenor och annan infrastruktur inför mästerskapet. För att få klart allt i tid har man behövt gästarbetare. Av landets 2,9 miljoner invånare är nämligen bara några hundra tusen qatariska medborgare – resten av arbetskraften består av utländska arbetare.
19-årige nepalesen Keashab Rai hade stora förhoppningar på att han skulle tjäna bra med pengar under sin tid som gästarbetare i Qatar, och att familjen därmed skulle få ett bättre liv i Morang i östra Nepal. Men så blev inte fallet.
Två år efter avfärden nåddes föräldrarna av dödsbeskedet.
– De hade sagt att det var svårt att arbeta i det landet, det var så varmt, säger pappa Prem Rai, och fortsätter:
– Vi sa åt honom att komma hem och han sa att han skulle komma hem om två till fyra månader. Men så fick vi veta att han hade dött.
Arbetare tvingas jobba i extrem hetta
Många av rubrikerna inför VM har handlat om migrantarbetare som levt under slavliknande villkor och även dödsfall på byggarbetsplatserna.
Arbetare har berättat att de tvingats jobba i extrem hetta, över 50 grader.
Och många av gästarbetarna har kommit från fattigare länder. Bara från Nepal har över 2 000 personer dött i Qatar, enligt siffror från landets ambassad i Doha.
– Ingen nepales borde behöva åka utomlands, det är så sorgligt. Solen är så varm och de måste ta vilket jobb som helst. De borde inte åka, säger Prem Rai.
Pappan: ”Tror att han fick en hjärtattack”
Föräldrarna visar upp sonens dödsattest. Enligt den dog den då 21-årige Keashab av naturliga orsaker. Men det tror de inte på. De berättar att han var fullt frisk innan han åkte.
– Jag tror att han fick en hjärtattack av hettan och solen. Han sa att när han jobbade var det väldigt varmt och soligt, säger pappa Prem.
Föräldrarna hade sett fram emot att Keashab i framtiden skulle bilda familj och ta hand om dem när de blev äldre.
– Det känns som att han ska komma tillbaka, som att han bara är utomlands. När jag saknar honom kommer den känslan, säger mamma Kali Maya.
– Kan man uppleva en större smärta i livet än den vi känner?, säger Prem Rai.
Se minidokumentären ”Dödsarbetet i Qatar” i SVT Play.
60 SEKUNDER: Så fick Qatar fotbolls-VM
Dödsfallen i Qatar
Enligt Qatars regering är antalet personer som har dött i arbete direkt kopplat till fotbolls-VM 37 personer. Uppgifter som i sin tur avfärdas av organisationer som Amnesty och ILO, FN:s internationella arbetsorganisation.
Enligt ILO dog 50 arbetare bara under 2020. Då räknar man inte in dödsfall som av qatariska myndigheter inte kategoriseras som arbetsrelaterade. Till exempel de som har dött av värmeslag eller andra dödsorsaker som direkt kan härledas av att arbeta i extrem hetta.
Amnesty International kritiserade Qatar i augusti 2021 för att inte ha utrett tusentals dödsfall med okänd dödsorsak.
Källor: The Guardian, BBC, Reuters