Enligt nyhetsbyrån AP har Amnesty International skrivit till Premier Leagues vd Richard Masters och bett dem att agera.
Affären har kritiserats eftersom Saudiarabien, som kronprinsen Mohammed bin Salman representerar, anklagas för att bedriva så kallad ”sportswashing” av Amnesty. Sportswashing innebär att länder använder idrott som ett sätt att förbättra sitt rykte och flytta fokus från sina ifrågasatta mänskliga rättigheter.
Situationen för de mänskliga rättigheterna i Saudiarabien är föremål för omfattande internationell kritik och rankas bland de sämsta i världen.
– Deras rykte är välförtjänt. De har en skrämmande historik av till exempel förtryck mot kvinnor och HBTQ-personer, halshuggningar, och journalistmord, sade Amnesty Internationals kampanjchef Felix Jakens till BBC i vintras.
Anklagas för att ha beordrat mord
Amnestys chef för Storbritannien, Kate Allen, skriver bland annat till Richard Masters:
”Premier League riskerar att utnyttjas av de som vill använda ligans status som ett sätt att dölja djupt omoraliska handlingar som bryter mot internationell lag”.
Flera länder har hävdat att den Mohammed bin Salman beordrat mordet på den regimkritiske journalisten Jamal Khashoggi 2018. En FN-utredning har tidigare dragit samma slutsats, men kronprinsen förnekar anklagelserna.
Hittills har Premier League inte kommenterat det eventuella ägarbytet i Newcastle, men de har rätten att neka ett övertagande av en klubb om den nya ägaren har en kriminell bakgrund.
KLIPP: Kronprinsen förnekar inblandning i Khashoggi-mord (30 september 2019)
KLIPP: Ny rapport: Saudiarabien – världens största vapenköpare (8 mars 2020)