• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Rosengårds Jessica Wik, med sonen Lucas, uppskattar den nya gravidguiden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jessica Wik och Emma Berglund om vad den nya guiden betyder Foto: Bildbyrån

Ny guide för gravida fotbollsspelare – hyllas av Jessica Wik och Emma Berglund: ”Blir stolt”

Publicerad

Utvecklingen kring graviditet och fotboll har tagit ett nytt kliv.

Fotbollens internationella spelarfack, FifPro, har presenterat en guide för gravida fotbollsspelare.

– Det är ett stort steg och visar att frågan tas på allvar, säger Rosengårds Emma Berglund till SVT Sport.

Sara Björk Gunnarsdottir, Crystal Dunn, Cheyna Matthews och Almuth Schult har varit gravida under sina respektive karriärer och tagit sig tillbaka till elitfotbollen.

Nu har de fyra fotbollsspelarna arbetat tillsammans med specialister för att ta fram denna guide. Målet var att skapa riktlinjer för att göra en återkomst till planen så smidig som möjligt, och därmed förlänga spelakarriärer.

Tidigare landslagsmålvakt drivande

Den tidigare svenska landslagsmålvakten Caroline Jönsson är styrelseledamot i Fifpro och berättar att arbetet pågått under en längre period.

– Det har funnits en stor kunskapslucka tidigare och det här är något jag själv saknade under min karriär. Jag ville inte att den nya generationen skulle vara med om samma okunskap, säger hon.

Den nya guiden hyllas av flera spelare, bland andra Rosengårds gravida mittback Emma Berglund.

”Kommer betyda väldigt mycket”

– Jag upplever att graviditet och elitfotboll inte tagits på allvar tidigare, så alla nya steg är viktiga. Jag blir stolt över det här arbetet och tror att det kommer betyda väldigt mycket för damfotbollen.

Stine Larsen slet av korsbandet i början av 2023 och några månader senare kom beskedet att Häckenspelaren var gravid. Comebacken kommer allt närmare och guiden är en välkommen del i arbetet tillbaka.

– För mig hade det varit en trygghet att ha det här när jag blev gravid. Jag visste inte vilken hjälp jag skulle behöva i och med att det var första gången för mig, säger Larsen och fortsätter sedan:

– Jag tror det här kommer göra att fler väljer att skaffa barn under karriären. Man kommer inte längre behöva göra ett val mellan graviditet och karriär.

”Fanns inte mycket kunskap”

Jessica Wik har varit med om både en graviditet och återkomst till elitfotbollen. Men vägen tillbaka till planen var lång och krokig.

– Det fanns inte mycket kunskap alls då. Klubben ville hjälpa till, men visste inte så mycket själva, säger Rosengårdsbacken och lägger sedan till:

– Den här guiden är jätteviktig. För att alla ska kunna hålla på med sin passion så länge de vill, utan att känna sig osäkra.

Det här innehåller guiden:

  • Hur man steg för steg tar sig tillbaka till fotbollsplanen (fem steg).
  • Tips på vilken stöttning som kan behövas under och efter graviditeten.
  • Råd om hur man tar hand om sin kropp genom rätt träning, kost och återhämtning.
  • Betonar vikten av mental hälsa och erbjuder strategier för att hantera stress och press.
  • Information om spelarnas rättigheter och hur man kan skydda sig juridiskt.
  • Tips på sömn och kost för barnet.
  • Beskriver olika möjligheter att föda på.
  • De fyra professionella fotbollsspelarna som varit med och tagit fram guiden delar med sig av egna erfarenheter och tankar.

    Länk till guiden i sin helhet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.