Nya förslaget på superliga möts av kritik. På bild: ECA:s ordförande Nasser Al-Khelaifi Foto: Bildbyrån

Nya förslaget för superliga möts av kritik: ”Vidrigt”

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt förslag har presenterats för en europeisk superliga.

Men även denna gång möts det av stor kritik.

”Ytterligare ett förvrängt och missvisande försök”, skriver European Club Association i ett uttalande.

I april 2021 gjordes ett första försök att starta en superliga i Europa. Detta möttes av stor kritik, både från fotbollens makthavare och från supportrar. Det ledde till att majoriteten av klubbarna hoppade av och försöket avstyrdes.

Nu har en ett systerföretag till Super League, A22, presenterat ett nytt förslag. Men inte heller denna gång har det landat väl.

Organisationen European Leagues, som företräder 40 av de inhemska ligorna i Europa, menar att de aldrig har samtalat med A22, och att de stöttar den modell som europeiska cuper har i dagsläget.

”Denna modell är långt från trasig och behöver inte fixas”, skriver de bland annat.

”Vidrigt”

Även European Club Association, som representerar europeiska klubbar, har skrivit ett uttalande där de uttrycker sitt ”långvariga motstånd mot den europeiska superligan och alla utbrytarprojekt”.

”Detta är bara ytterligare ett avsiktligt förvrängt och missvisande försök att destabilisera det konstruktiva arbete som för närvarande äger rum mellan fotbollens verkliga intressenter för att flytta saker framåt i det övergripande bästa för det europeiska klubbspelet”, skriver organisationen.

Även inom den svenska fotbollen har förslaget stött på kritik. Mats Enquist, ordförande i Svensk Elitfotboll, skriver följande på Twitter:

”Vidrigt. Vi kommer motsätta oss detta, och jag hoppas alla supportrar gör det tillsammans med oss. Ett NHL i fotboll, styrt av ”big money”. Företag, shejker och oligarker. Nej tack.”

ARKIV: Därför kollapsade ”Super League” (21 april 2021):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.