Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Uefa-presidenten Aleksander Ceferin (t h) intervjuas i dokumentären ”Super League – girighetens uppgång och fall” om den kontroversiella ligan. Foto: Ur dokumentären ”Super League – Girighetens uppgång och fall”/Thanassis Stavrakis/AP

Uefa-presidenten: ”Svårt att fatta hur omoraliska somliga kan vara”

Uppdaterad
Publicerad

Nyheten chockade en hel fotbollsvärld: Tolv av världens främsta klubbar hade bestämt sig för att starta en ny superliga. Ett beslut som skulle visa sig ha föregåtts av ett smutsigt spel bakom galleriet. Bara några dagar senare kollapsar planerna.

– Det är tolv personer som inte bryr sig om någon annan, som vill ha mer pengar, säger Uefa-presidenten Aleksander Ceferin i dokumentären Super League: Girighetens uppgång och fall på SVT Play.

Den 18 april 2021 presenterades den officiella nyheten. ”Ledande klubbar tillkännager en ny superliga. Tolv av Europas ledande klubbar ska bilda en ny 'mittveckoturnering', Super League, i klubbarnas regi.”

Med bland annat spanska Real Madrid och italienska Juventus i spetsen beskrevs Super League som tolv toppklubbars önskedröm att skapa en egen låst liga och säkra sin dominans idrottsligt, men främst ekonomiskt, under en pandemi som hade orsakat uteblivna intäkter.

Super League

Genom hemliga samtal, förhandlingar bakom kulisserna och löften om miljardkontrakt till de berörda klubbarna skulle superligan bli verklighet.

– Konceptet med superligan föddes för många år sedan. Deras strategi var tydlig, de planerade en revolution mot Uefa, säger spanska La Liga-presidenten Javier Tebas i dokumentären Super League: Girighetens uppgång och fall.

En fotbollsvärlds ilska

Europeiska fotbollsförbundet Uefa, som till en början var avvaktande med att kommentera, satte ner foten i ett pressmeddelande. Och reaktionerna från omvärlden kom därefter. Supportrar, klubbägare, journalister och även politiker, med Storbritanniens dåvarande premiärminister Boris Johnson i spetsen, riktade skarp kritik.

– Storyn om superligan var ingen chock. Chocken var att det blev verklighet, säger Adam Crafton, journalist på The Athletic.

Bland ledarfigurerna bakom superligan fanns Real Madrids president Florentino Pérez, en av Manchester Uniteds ägare Joe Glazer och Juventus ordförande Andrea Agnelli. Uefa-presidenten Aleksander Ceferin berättar om ett telefonsamtal innan den officiella presentationen av superligan, och hur Agnelli ljög om planerna in i det sista.

– Det är svårt att fatta hur omoraliska somliga kan vara. Jag frågade om de rykten jag hade hört om Super League. Han svarade att det var en lögn och att jag inte skulle tro på det. Sedan stängde han av telefonen, säger Ceferin.

Tre dagar efter tillkännagivandet, när de engelska klubbarna hoppat av, uttalade sig Agnelli.

– Jag förblir övertygad om det värde projektet skulle ha tillfört. Men jag tror inte att projektet längre är bärkraftigt.

Se hela dokumentären Super League: Girighetens uppgång och fall här.

De tolv klubbarna som grundade superligan och deras representanter har avböjt att medverka i dokumentären.

De tolv klubbarna i Super League

Milan

Inter

Juventus

Manchester City

Manchester United

Tottenham

Chelsea

Arsenal

Liverpool

Atletico Madrid

Barcelona

Real Madrid CF

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Super League

Mer i ämnet