Nya Zeelands jätteskräll: Vinner mot Norge i VM-premiären

Nya Zeeland har stått för en jätteskräll.

I VM-premiären vann värdnationen mot Norge med 1–0.

Det är landets första VM-seger någonsin.

Det var en speciell stämning inför avspark då en tyst minut hölls efter dödsskjutningen, bara några hundra meter från de norska spelarnas hotell, några timmar innan VM-festen skulle börja.

När huvuddomaren Yoshimi Yamashita väl blåste igång bröt ett rejält jubel ut på arenan. Norge, med rejäl offensiv spets, såg ut att ha drabbats av premiärnerver och hade svårt att skapa något konkret.

Hemmanationens spelare, med publikens jubel i ryggen, gjorde det svårt för de norska storstjärnorna Ada Hegerberg och Caroline Graham Hansen i en mållös första halvlek.

Ledningsmål efter mönsteranfall

Energin från hemmanationen fortsatte direkt i den andra halvleken där utdelningen också kom i den 48:e minuten. Mittbacken Katie Bowen tog hand om en inspark och lyfte ut bollen till högerkanten där Jacqueline Hand bröt sig loss efter ett fint kombinationsspel.

Högeryttern hittade sedan med ett perfekt inspel in till anfallaren Hannah Wilkinson som tryckte dit 1-0. Norska tränaren Hege Riise agerade omgående och bytte ut Julia Blakstad som ersattes av Emilie Haavi.

Norskt fiasko

De offensiva justeringarna gav ingen effekt. Nyzeeländskorna höll undan och hade marginalerna på sin sida när Tuva Hansen hade ett skott i ribban med tio minuter kvar. Närmare än så kom inte norskorna. I stället hade Nya Zeeland möjlighet att utöka ledningen på straff i slutminuterna men Ria Percival sköt i ribban.

1–0 stod sig matchen ut. En stor norsk besvikelse som efter sitt katastrofala EM i fjol var revanschsugna. Samtidigt var segern historisk för Nya Zeeland då det var landets första vinst i en VM-match någonsin.