Andrea Möllerberg, generalsekreterare, och Fredrik Reinfeldt, ordförande. Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN

Nytt larm om missnöje på Svenska fotbollförbundet – har rekordlåga förtroendesiffror

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ett stort missnöje på SvFF.
Nuvarande och tidigare medarbetare larmar om tystnadskultur och dålig arbetsmiljö.
Förtroendesiffrorna för ledningen är rekordlåga visar en granskning av Offside.
– En obehaglig tystnadskultur har tagit över sedan i vintras, säger en anställd.

Sedan förra vintern har det skett stora förändringar på Svenska fotbollförbundet.

Ordförande, generalsekreterare och flera andra chefer har bytts ut.

Men missnöjet verkar stort. I Offsides granskning har de talat med 37 personer kopplade till SvFF, och många vittnar om en tystnadskultur och ett ledarskap som gör att många mår dåligt.

Flera är ännu anställda och vågar därför inte träda fram med namn, då de är rädda att straffas.

– Jag har också sett hur det gått för de personer som ifrågasätter ledningen och de beslut som fattas, och det är inte värt det. Fram till i höstas har det alltid varit högt i tak på förbundet, det har bråkats och diskuterats, men sedan i vintras har en obehaglig tystnadskultur tagit över, säger en anställd till Offside.

Rekorddåligt

Flera vittnar om hur den nytillträdda generalsekreteraren Andrea Möllerberg snabbt började med en stor omorganisation, utan att först prata med personalen och undersöka hur det fungerade på olika avdelningar.

I samband med att möten har hållits med medarbetare som ska sluta, för att komma överens om uppsägningsvillkor, har de vägrats ha med sig fackliga representanter.

Hur stort missnöjet är märkets tydligt när resultatet från förbundets stora medarbetarundersökning kom.

På frågan ”Hur sannolikt är det att du skulle rekommendera SvFF som arbetsgivare till andra?” går skalan från -100 till +100. Under Håkan Sjöstrands tid som generalsekreterare pendlade värdet mellan +22 och +40 (hans sista medarbetarundersökning).

Värdet nu: +5.

”Undermåligt”

På utbildningsavdelning, som under det gångna året bytt chef, hade värdet störtdykt från +60 till -64.

– Ledarskapet i den nya organisationen är undermåligt och svagt. Jag har sett hur kompetenta personer ersatts av personer som saknar både erfarenhet och kompetens. Många vänner och kollegor mår dåligt och känner oro för vad som kommer att hända med svensk fotboll, säger Janne Ferner, idrottspsykolog som slutade på förbundet för några månader sedan.

Möllerberg tar dock kritiken och oron med ro.

– Just vid tillfället för den här undersökningen hade vi precis gått ner i utbildningsorganisationens förändring, de var mitt i en organisationsförändring och det är klart att det påverkar. Vi tar till oss allt det här och jobbar med det här hela tiden. Men det är bra att det kommer fram, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.