Saudiarabien vill ha fotbolls-VM 2034.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Saudiarabien söker fotbolls-VM – se en kommentar kring det här. Foto: Bildbyrån.

Officiellt: Saudiarabien söker fotbolls-VM 2034

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan meddelade Fifa att bara länder från Asien och Oceanien kan söka fotbolls-VM 2034.

Några minuter senare meddelade Saudiarabien att de var sugna på det.

Nu har de skickat in en formell anmälan om sitt intresse.

– Att arrangera ett VM i Saudiarabien skulle betyda allt för oss, säger det saudiska fotbollsförbundets ordförande Yasser Al Misehal.

Förra veckan meddelade Fifa att de beslutet att fotbolls-VM 2030 kommer att arrangeras på tre olika kontinenter.

Huvuddelen av mästerskapet kommer arrangeras i Spanien, Portugal och Marocko. Men tre matcher kommer även spelas i Sydamerika då Argentina, Uruguay och Paraguay kommer spela sina första gruppspelsmatcher på hemmaplan.

”Spännande resa”

Samtidigt meddelade de att endast länder från Asien och Ocenanien kan söka VM 2034, då Fifa har en regel om att mästerskapet ska rotera mellan olika världsdelar. Eftersom VM 2026 arrangeras i Nordamerika (USA, Kanada och Mexiko) och tre matcher spelas i Sydamerika 2030 försvann alltså de ur ekvationen.

Bara några minuter efter Fifas besked meddelade Saudiarabien att de var intresserade av mästerskapet, och i dag – blott fem dagar dagar senare – har de skickat in en officiell intresseanmälan till Fifa, skriver de på det saudiska fotbollsförbundets hemsida.

– Att arrangera ett VM i Saudiarabien skulle betyda allt för oss, säger förbundets ordförande Yasser Al Misehal.

– Fotbolls-VM 2034 är vår inbjudan till världen för att bevittna Saudiarabiens utveckling, uppleva vår kultur och bli en del av dess historia. Vi är fast beslutna att presentera det mest konkurrenskraftiga budet vi kan som kan hjälpa till med att ena världen genom fotboll, säger han vidare.

Deadline: 31 oktober

Det saudiska förbundet skriver på sin hemsida att över 70 av Fifas medlemsländer redan har stöttat det saudiska budet.

Trots att Fifa inte meddelade förutsättningarna för vilka som kan söka VM och när en intresseanmälan ska vara inne förrän förra veckan måste en sådan vara inne senast den 31 oktober. Australien meddelade i torsdags att de undersöker möjligheterna att söka mästerskapet. Dock har det asiatiska fotbollsförbundet redan meddelat att de stöttar Saudiarabiens bud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.