Olivier Giroud historisk – tangerade Thierry Henrys rekord

Historia skrevs i Frankrikes 4–1-seger mot Australien i fotbolls-VM.

Olivier Giroud gjorde två mål och tangerade Thierry Henrys rekord för antal mål i det franska landslaget – 51 stycken.

VM-tisdagen var en dag fylld av stora skrällar. När Frankrike chockades i den tionde minuten såg ytterligare en stormakt ut att kunna bli nästa offer. Det var Craig Goodwin som sköt in 1–0 på ett utmärkt inlägg från Mathew Leckie. I samma situation klev världsmästarnas vänsterback Lucas Hernandez av, med en befarad knäskada och ersattes av sin yngre bror Theo.

Trots att Australien fortsatte att hota var det Frankrike som tog tag i taktpinnen och både kvitterade och tog ledningen. Först Juventusmittfältaren Adrien Rabiot innan Milans Olivier Giroud gjorde sitt 50:e landslagsmål till 2–1.

Debuterade som 25-åring

I andra halvlek fortsatte Frankrike och inte minst Giroud att imponera. Anfallaren nickade i den 71:a minuten in 4–1, som innebar hans 51:a mål i landslagskarriären på 115 matcher. Han nu står på lika många mål som legendaren Thierry Henry som var med och vann VM-guld med Frankrike 1998. Henry har dock spelat 123 landskamper.

– Även om vi hade kunnat göra flera mål, kom vi in i det bra. Vi var effektiva. Det är bra för självförtroendet att få lätta på trycket, säger Giroud efter matchen.

Giroud inledde sin landslagskarriär i november 2011 som 25-åring efter en imponerande höst i Montpellier. Sedan dess har han varit en konstant faktor för Frankrike och var med och vann VM 2018, trots att han inte gjorde något mål i turneringen. Efter tisdagens två mål har Giroud nu stått för tre mål i VM, det första från Brasilien 2014.

Frankrike leder nu gruppen före Danmark och Tunisien som spelade oavgjort tidigare under dagen.

HÖJDPUNKTER: Frankrike-Australien