Olympiakos vinner Conference League. Foto: Thanassis Stavrakis

Olympiakos historiskt – vinner Conference League

Uppdaterad
Publicerad

Olympiakos är vinnare av Conference League säsongen 2023/24.

Den grekiska klubben lyckades till slut ta hem titeln efter ett förlängningsdrama mot Fiorentina, där Ayoub El Kaabi avgjorde med sitt 1–0-mål i den 116:e minuten.

Därmed sköt marockanen också hem klubbens första internationella titel någonsin, och OPAP Arena i just Aten, kunde bryta ut i stort jubel.

Titeln är inte bara Olympiakos första Uefa-titel någonsin. Det är även första gången som en grekisk klubb vinner en internationell titel.

Chansfattigt länge

Matchen såg först ut att bli en rejäl holmgång under de inledande minuterna. Båda lagen skapade lägen, och Fiorentina hade en boll i mål, som dock vinkades av för offside.

Men därefter tvärvände matchbilden, och spelet blev i stället hackigt och chansfattigt. Publiken på OPAP arena i Aten snuvades på något måljubel efter full tid, och matchen gick till förlängning.

Väl där fick dock publiken till slut jubla, när El Kaabi gjorde matchens enda mål och fastställde slutresultatet till 1–0. Det var hans elfte mål i turneringen, vilket också innebär att han vinner skytteligan.

Andra raka finalförlusten

För Fiorentina på andra sidan var det desto deppigare.

Det italienska laget åkte på sin andra raka finalförlust i turneringen. Förra året avgjorde West Hams Jarrod Bowen sent, och i år åkte man alltså på en snöplig förlängningsförlust.

Därmed får klubben fortsätta vänta på sin första Uefa-titel sedan vinsten i Cupvinnarcupen 1961.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.