Foto: Bildbyrån.

Omid Nazari om livet i Filippinerna: ”Jag har upplevt mycket nytt”

Uppdaterad
Publicerad

Han håller sig ekonomiskt flytande, åker ut till vackra öar och på planen är krutet torrt.

Omid Nazari lämnade Sverige för sin mammas hemland – och trivs i Filippinerna.

– Jag hade andra drömmar som liten, men klagar absolut inte, säger den förre Malmö-talangen till SVT Sport.

Närmare tusen mil skiljer Malmö och Manila. Tar man flyget till Filippinernas huvudstad är man på resande fot i 16 timmar och mellanlandar två gånger. Avståndet blir både kortare och längre när man är fotbollsspelare.

Omid Nazari har hunnit fylla 26. Nästan tio år har gått sedan han hoppade in i en träningsmatch för Malmö FF, avverkade debuten som skulle innebära första steget mot stjärnorna.

Det gick inte riktigt som planerat. Mittfältaren hamnade i Ängelholm, Rosengård, Global Cebu och Melaka United. Sedan mars förra året spelar han i Ceres-Negros FC, i ett Filippinerna som mamma härstammar från och som han trivs i.

– Jag gör det jag älskar att göra. Jag har fått spela stora turneringar, såsom asiatiska Champions League, och rest runt och sett nya ställen och lärt känna så många kulturer här i Asien. Jag har också fått lära känna min mammas kultur ännu bättre. Hon är ju härifrån, säger Nazari till SVT Sport.

”En typisk storstad”

Ceres-Negros spelar sina hemmamatcher i provinsen Bacolod, vilket gör att Nazari får pendla mycket. Träningarna är på kvällstid. Det är alldeles för varmt på dagarna.

– På dagarna försöker jag mest äta rätt och vila. Manila är en typisk storstad, så vill man hitta på något finns det mycket som erbjuds.

Hur funkar det ekonomiskt för dig?

– Jag klagar inte. Det är helt okej. I Sydostasien överlag är det bra betalt, exempelvis i länder som Thailand och Malaysia.

Om vi tittar på skillnaderna mellan att spela i Filippinerna och i Sverige – vilka finns?

– När det kommer till fotbollen är skillnaden stor eftersom fotbollen är rätt ny här. Allt är mycket mer professionellt hemma i Sverige, där det finns mer struktur. Fotbollen utvecklas dock successivt här borta och laget jag spelar i har presterat i kontinentala turneringar, så sporten blir populärare.

”Finns otroliga öar”

Mer struktur, mer organisation – så beskriver Nazari sporten i Sverige kontra Filippinerna. Utanför planen finns också skillnader.

– När det gäller livet här borta känns det som att det alltid finns saker att hitta på, medan man lever ett lugnare liv därhemma i Sverige. Här finns också otroliga öar som man alltid kan åka i väg till när man har några dagar ledigt.

Vad är det konstigaste du varit med om i ditt proffsliv?

– Man har fått uppleva mycket, mycket som är nytt för en som vuxit upp och spelat fotboll hela sitt liv i Sverige innan jag kom hit.

Exempelvis?

– Vissa planer, som vi spelat på, är jättedåliga. Hemma i Sverige hade man inte fått spela på dem, men här gör man det. Sedan var det en gång när vi inte hade tillräckligt med spelare till en match, eftersom det var landslagsuppehåll som många var i väg på. Vi var ändå tvungna att spela klart matchen.

Tio år har gått sedan debuten i MFF och karriären har inte gått som planerat, men Nazari ångrar ingenting.

– Jag hade andra drömmar som liten. Jag ville spela i någon av de större ligorna i Europa, som vilken annan fotbollskille som helst drömmer om. Nu blev det inte så och jag hamnade här borta, men jag klagar absolut inte.

#proffsliv – så gjorde vi

Under januari månad kartlade SVT Sport alla svenska utlandsproffs inom fotboll, ishockey, handboll, basket och volleyboll. I begreppet proffs tog vi in alla spelare som tillhör en utländsk förening som utövar elitidrott, vi tog inte hänsyn till ex storlek på inkomst för spelarna, vissa lever väldigt gott på sin idrott, andra tjänar ganska lite.

Vi är medvetna om att transfermarknaden ständigt rör sig i sporterna och att det både kan saknas en del spelare medan andra kanske bytt klubb, nyligen slutat eller flyttat hem. Ser du uppenbara fel så tipsa gärna via mejl eller sociala medier.

Källor: Fotbolltransfers.com, Soccerway, Handbollskanalen.se, Svenska basketförbundet, Svenska volleybollförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.