Polis

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Noas sektionschef Per Engström. Se hur kopplingen mellan gängkriminalitet och fotboll ser ut i inslaget. Foto: Bildbyrån

Polisen tror inte ny Fifa-regel får stopp på kriminella agenter

Uppdaterad
Publicerad

Gängkriminella ”agenter” värvar fotbollstalanger med gåvor och lockar in dem i en mörk värld som kan sluta med matchfixning.

Nya Fifa-regler började gälla 1 oktober men polisen fruktar att de inte får någon effekt.

– De oseriösa drar sig undan från ljuset och kommer tyvärr fortsätta sin verksamhet, säger Per Engström, sektionschef vid Nationella operativa avdelningen till SVT Sport.

Agenter utan licens och med koppling till gängkriminalitet utgör ett växande problem inom svensk fotboll, enligt en ny rapport från polisens Nationella operativa avdelning (Noa).

Det har kommit larm tidigare om att det förekommer korruption inom svensk fotboll i samband med exempelvis spelarövergångar.

Föräldrar har varnats

Föräldrar i både Solna och Skellefteå har varnats om kriminella element på fotbollsanläggningar som antingen försöker få ungdomar att börja sälja droger eller skriva på kontrakt. Talangerna värvas ofta långt ner i ung ålder.

Sedan 1 oktober gäller nya regler då alla agenter måste ha licens från både Fifa och Svenska fotbollförbundet. Men polisen tror att ändringen inte kommer göra någon större skillnad.

– De oseriösa kommer tyvärr fortsätta med sin verksamhet. Det finns ett mörkertal, men det finns i dag spelarövergångar där pengar går fel väg och hamnar hos den organiserade brottsligheten. En ökad kontroll vore viktig och att informationen går ut till alla, säger Per Engström vid Noa.

SvFF: ”Vi och Fifa som ska hålla koll”

Fotbollförbundet välkomnar de nya Fifa-reglerna, men ser också flera utmaningar.

– Det är vi och Fifa som ska hålla koll på att eventuella överträdelser bestraffas. Men det är svårt att följa upp och alltid säkerställa. Det ligger också på spelare och föreningar att de är noga med att de som hjälper en eller sitter vid förhandlingsbordet faktiskt har licens och inte arbetar på uppdrag av någon annan, säger SvFF:s Integrity officer Johan Claesson.

Se hur kopplingen till de gängkriminella ser ut, hur talangerna rekryteras och vad det kan innebära för matchfixning i videon.

Polisen och förbundet om kriminella fotbollsagenter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.