Pontus Jansson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se en genomgång om vad som hänt i fallet kring de åtalade huliganerna och chatten som Pontus Jansson var med i. Foto: Skärmdump/Bildbyrån

Pontus Jansson om chattgruppen: Jag känner skam

Uppdaterad
Publicerad

Malmö FF:s Pontus Jansson talar nu ut i Expressen om turbulensen som drabbade honom efter avslöjandet om huliganchatten i början av sommaren.

Och skammen han känner för att inte ha markerat mot antisemitism.

– Jag skäms över och ångrar enormt att jag inte tog avstånd från de här bitarna, säger han till tidningen.

Det var i början av juni som det hela briserade. Malmö FF:s dåvarande lagkapten förekom i en förundersökning där 14 personer misstänks för bland annat våldsamt upplopp. Jansson pekades ut för att han ska ha läckt uppgifter om var Elfsborgs spelare bodde natten före guld-matchen hösten 2023.

Dessutom fanns i förundersökningen utdrag från en gruppchatt med några nu åtalade fotbollshuliganer – där det såg ut som att Jansson ”skrattade” åt antisemitiska uttalanden.

Felaktiga chattloggar

Uppgifterna om Elfsborgshotellet är felaktiga enligt Jansson och utdraget från gruppchatten var missvisande. Det medgav åklagaren Henrik Nordquist senare.

– Allt jag byggt upp under 15 år hade kunnat raseras för att jag varit med i en chattgrupp och på att felaktiga saker kommit ut. Jag har varit tvungen att reparera så många relationer. Varit tvungen att förklara mig och få folk att sprida sanningen utåt, säger Jansson till Expressen om den felaktiga chattloggen.

Jansson berättar för Expressen att han själv bär stor skuld i det här.

– Alla i den här gruppen är inte heller åtalade, alla är inte risksupportrar. Men absolut, om vi blickar tillbaka två och ett halvt år, till när gruppen skapades, så borde jag ha tänkt smartare och gjort en analys av vad det här är för folk och vad det kan innebära.

Kontaktades av judisk man

Det som tär på Jansson mest är den skam han känner för att han inte sa ifrån när antisemitiska saker skrevs i chatten han var med i.

– Det är det jag skäms mest över i allt det här. Jag skäms också över att jag vuxit upp i ett klimat där de här sakerna varit, kanske inte en normalitet, men de har funnits, säger Jansson.

– Jag skäms över och ångrar enormt att jag inte tog avstånd från de här bitarna.

– Det var en judisk man som kontaktade mig, som har en judisk fru och judiska barn. De kände sig inte trygga med att gå på Malmö FF:s matcher. Jag började nästan gråta. Den skammen jag kände då var helt enorm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.