Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Dramatik när Portugal tog sig till kvartsfinal i U21-EM

Uppdaterad
Publicerad

Portugal hade kniven mot strupen inför U21-EM:s sista gruppspelsomgång.

Då klev kaptenen Tiago Dantas fram och avgjorde på straff i slutminuterna.

Förutsättningarna var enkla för gruppjumbon och regerande silvermedaljören Portugal: Vinst mot Belgien eller uttåg redan i gruppspelet. Portugiserna behövde även hoppas på att Nederländerna samtidigt inte besegrar hemmanationen Georgien.

Det blev en rivstart på tillställningen. Portugisiskt slarv på egen planhalva ledde till att Belgien fick ett gyllene läge att spräcka nollan redan i den andra minuten.

Jätteräddning av målvakten

Michel-Ange Balikwisha serverade stjärnan Lois Openda som bara behövde sätta dit bredsidan. I stället träffade Lens-spelaren stolpen och på returen stod Celton Biai i Portugals mål för en jätteräddning.

– En osannolik möjlighet för det belgiska laget, kommenterade Pelle Bäckman i SVT:s sändning.

Bollen spelades sedan direkt upp mot Pedro Neto som rann igenom men Maarten Vandevoordt kunde parera.

Dramatisk andra halvlek

Det efterlängtade ledningsmålet kom i stället i den 56:e minuten genom stortalangen Joao Neves. Fabio Silva balanserade bollen längs med vänsterkanten och lyfte in den, via en belgare, till 18-åringen som klippte till på volley.

– Ett bra tekniskt nummer det där, konstaterade SVT Sports expert Markus Johannesson.

I stället kom en kalldusch för portugiserna. Nyss inbytte Yorbe Vertessen höll sig framme med pannan efter Opendas inspel till 1-1.

– Vilket inhopp av Vertessen! Belgien tillbaka på kvartsfinalplats. Berg- och dalbana mentalt och taktiskt för Portugal, kommenterade Bäckman. 

Straff i slutminuterna

Men det var Portugal som skulle få sista ordet. Belgiske mittbacken Zeno Debast armbågade Paulo Bernardo i eget straffområde och straff till Portugal var ett faktum i slutminuterna.

Fram klev kaptenen Tiago Dantas och satte dit ledningsmålet.

Segern innebär att Portugal är klart för kvartsfinal tillsammans med värdnationen Georgien som i och med sitt kryss mot Nederländerna säkrade gruppsegern.

Se Portugals mål i spelaren ovan.

U21-EM

Portugal U-21 logo

Portugal U-21

2 - 1

Belgien U-21 logo

Belgien U-21

Mikheil Meskhi Stadium, Tbilisi
Publik: 1373
Domare: Willy Delajod

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.