Foto: Bildbyrån

Priset för satsningen: 1,5 miljarder kronor

Uppdaterad
Publicerad

Tolv nya spelare till en kostnad av nästan 1,5 miljarder kronor.

Klassiska Aston Villa satsar hårt inför Premier League-comebacken.

– Jag hoppas jag kan hjälpa laget att vinna titlar och lyfta i tabellen, säger rekordvärvningen Wesley.

Prins William var en av omkring 40 000 Aston Villa-supportrar på Wembley som jublade åt segern i playoff-finalen mot Derby den 27 maj. Därmed var den vinrödblå klubben, från Aston i nordöstra delarna av Birmingham, tillbaka i Premier League efter nedflyttningen våren 2016 som satte punkt för 29 raka säsonger i högstaligan.

Enligt BBC gav vinsten i det som kallas ”the richest game in football” motsvarande 1,9 miljarder kronor i intäkter – men trots miljoner anledningar att fira blev det ingen segerkortege genom Birmingham.

Anledningen var enkel, enligt vd:n Christian Purslow, som varit med om att ta beslutet redan före finalen.

– Jag och Dean (Smith, tränaren) pratade om det i mindre än tio sekunder och vi kände båda samma sak. Vi är Aston Villa. Vi har parader när vi vinner cuper eller ligan. Inte när vi blir uppflyttade, sade Christian Purslow enligt regionaltidningen Express & Star.

Vann Europacupen

”Villans” var en av grundarna till Football League 1888 och sedermera till Premier League 1992. 1897 blev Aston Villa andra engelska klubb att vinna dubbeln – ligan och FA-cupen samma säsong – och redan 1920 tog man sin sjätte FA-cuptitel. Tränare Dean Smith är Villasupporter sedan barnsben, och såg när klubben vann ligan och Europacupen – nuvarande Champions League – 1981 och 1982.

– Jag hade turen att få komma ombord på bussen när de åkte runt med Europacupbucklan. Då hade man vunnit Europacupen och ligan. Men att göra det för playoff-finalen? Nej.

Smith – som tillträde i oktober i fjol och ledde Villa från 14:e plats i Championship till avancemanget – tillade:

– Vi är tillbaka där vi hör hemma och ska se till att bygga vidare på det här.

En snabbspolning drygt två månader framåt i tiden är det lätt att konstatera att Aston Villa inte har legat på latsidan.

Rekordvärvning

I mitten av juni blev den brasilianske anfallaren Wesley klubbens dyraste värvning någonsin när han köptes för över 250 miljoner kronor från Club Brygge.

– Jag blev jätteglad när jag hörde att Aston villa var intresserat av mig – och för en rekordsumma. Nu vill jag visa varför på planen, sade Wesley i en intervju på Aston Villas Youtubekanal när övergången var klar.

22-åringen var då Villas tredje nyförvärv för sommaren – och därefter har spelarna anlänt på löpande band. Målvakten Tom Heaton (Burnley), backarna Matt Targett (Southampton) och Tyrone Mings (Bournemouth), mittfältarna Douglas Luiz (Manchester City) och Marvelous Nakamba (Club Brygge) samt offensiva Trézéguet (Kasimpasa) är några.

Tolv nya spelare för omkring 1,5 miljarder kronor. Vissa drar paralleller till Fulham, som inför Premier League-återkomst förra året värvade besinningslöst för liknande summor – men sedan floppade rejält och åkte tillbaka ner i Championship.

Christian Purslow är emellertid säker på att han, sportchefen Jesús García Pitarch och tränaren Dean Smith gör saker rätt, uppbackade av stormrika ägarna Nassef Sawiris och Wes Edens som tog över i fjol.

– I mångas ögon är vi bara ännu en nykomling som kommer att få det kämpigt och åka ur direkt. Men ingen här, allra minst jag eller Dean Smith, tror på det scenariot. Jag kunde inte ha mer tilltro till det här laget, sade Purslow nyligen till Birmingham Mail.

Mot övre halvan

Alla värvningar till trots är det alltjämt egenfostrade mittfältsstjärnan Jack Grealish, 23, som leder Villa på planen. Målet? Att ta sig tillbaka till nivån strax under topplagen där klubben befann sig 2007–2011, innan en negativ spiral mynnade ut i nedflyttningen 2016.

– Vi måste återta positionen som sexa, sjua, åtta, nia i Premier League – och sedan försöka överträffa det, sade Christian Purslow.

Aston Villa möter Tottenham på bortaplan i premiären på lördag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.