Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån/SVT

Markus Johannesson: ”För mig betyder det att alla går att köpa”

Uppdaterad
Publicerad

Norge är en av flera nationer som protesterat mot VM i Qatar.

Samtidigt blev storstjärnan Erling Haaland i somras klar för Manchester City, som bland annat ägs av företag från Förenade arabemiraten och Kina.

– För mig betyder det att alla går att köpa, säger SVT Sports expert Markus Johannesson.

Inför fotbolls-VM i Qatar har länder som Norge, Tyskland och Nederländerna protesterat mot mästerskapet genom att bära tröjor med budskap om att värna mänskliga rättigheter. SVT Sports expert Markus Johannesson tycker att alla spelare har ett ansvar att göra sin röst hörd, men betonar att det viktigaste är att läsa på och skaffa kunskap.

– Man kan inte begära att alla spelare ska gå ut och ställa sig på barikaderna och protestera. Jag gillar inte heller det här kollektiva. Att alla i en grupp ska gå ut och protestera. I en grupp kan det skapas olika grupptryck, man måste hänga på, men man kanske inte har kunskapen. Så för mig handlar det väldigt mycket om kunskap och att förstå underbyggda val, säger Johannesson och fortsätter:

– Även om du går till en storklubb som är finansierad av tveksamma ägarförhållanden eller om du åker till Qatar så behöver du förstå vart du ska någonstans, och det tycker jag är det viktiga. Och sedan, har du något att säga efter det. Då kan man absolut ställa sig upp och säga det som spelare.

”Duckar de här frågorna”

En av spelarna som protesterat mot Qatar för att sedan skriva på för en klubb med kontroversiella ägare är Erling Haaland som i somras skrev på för Manchester City. Den engelska klubben har ägare från bland annat Förenade arabemiraten och Kina.

– Det är det här jag menar med kollektiva protester. Efter det här skriver Erling Haaland på för Manchester City som har ägare från Förenade Arabemiraten och Kina för den delen också. Han tjänar 10,5 miljoner i veckan säger man nu. Det blir väldigt tomt när en sådan spelare går ut och säger ”nej VM ska inte vara i Qatar”, men samtidigt får han hela sitt levebröd från kontroversiella länder och tjänar väldigt mycket pengar på det. För mig betyder det att alla går att köpa.

Hur tycker du att Erling Haaland borde ha agerat?

– Återigen kunskap. Väl underbyggda beslut. Går han dit så är det hans värdering. Men då behöver man ha kunskapen vart jag går, varför jag gör saker och ting och kunna motivera det. Nu duckar de här spelarna väldigt mycket av de här frågorna om jag ska vara ärlig. De vill inte ha de här frågorna om man tittar på presskonferenser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.