• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT Nyhetsbyrån

Indragna löner och hot – migrantarbetarnas situation i Qatar

Uppdaterad
Publicerad

I dag släppte människorättsorganisationen Human Rights Watch en rapport om situationen för migrantarbetarna som jobbar i Qatar inför fotbolls-VM 2022. Organisationen har intervjuat 93 arbetare som vittnar om indragna löner och övergrepp på fackliga rättigheter.

– Gästarbetaren hamnar i en beroendeställning, säger Måns Molander, nordisk chef för Human Rights Watch till SVT Sport.

För tio år sedan tilldelades Qatar fotbolls-VM 2022 för herrar. Sedan dess har det rapporterats flera gånger om utnyttjandet av lågbetalda migrantarbetare. I Qatar består arbetsstyrkan av 95 procent utländska gästarbetare och från 2010 till 2018 ökade migrantarbetarna i landet från 1,6 till 2,6 miljoner människor.

I Human Rights Watch nya rapport har organisationen tittat extra noggrant på arbetarnas rättigheter till en rättvis lön. Man har intervjuat 93 migrantarbetare i Qatar. Alla jobbar inte direkt med VM, men de flesta är kopplade till VM med olika infrastrukturprojekt och hotell.

– Rapporten visar på övergrepp på fackliga rättigheter för de utländska arbetarna som jobbar i Qatar inför fotbolls-VM 2022. Det handlar försenade betalningar, indragna löner, helt omotiverade löneavdrag och att man får sämre lön än vad man kommit överens om. Ofta är det under hot att man inte ska få någon lön alls eller att man ska skickas tillbaka till landet man kommer ifrån, säger Måns Molander, nordisk chef för Human Rights Watch.

Kafala-systemet

Enligt Måns Molander är det huvudsakliga problemet någonting som heter Kafala-systemet. Det är ett system som bygger på att migrantarbetares anställning på ett lagligt sätt binder dem till sina arbetsgivare.

– Gästarbetaren hamnar i en beroendeställning mot arbetsgivaren som kan hota med att skicka hem gästarbetaren, och det har vi dokumenterat massor av exempel på. Kafala-systemet måste reformeras, säger han.

Stort ansvar

Human Rights Watch har en löpande dialog med Fifa och Måns Molander menar att fotbollens världsorganisation har ett stort ansvar vad gäller utnyttjandet av migrantarbetarna.

– Fifa har ett jättestort ansvar även fast ansvaret ytterst ligger på Qatar. Det är lite mindre än 1 000 dagar kvar till invigningen av Qatar-VM, och det kommer att ske på en skinande ny stadion som har byggts av underbetalda gästarbetare. Det finns fortfarande väldigt mycket att göra för att säkerställa att arbetarna får en rättvis lön för sitt arbete. Fifa måste sätta ett helt annat tryck på Qatar, säger han.

I ett svar till rapporten skriver Fifa att man har nolltolerans mot diskriminering av lönemissbruk.

”Qatar har två år kvar innan mästerskapet börjar. Klockan går och Qatar måste visa att de lever upp till sitt löfte om att avskaffa Kafala-systemet”, skriver Fifa.

Qatars regering hävdar i sin tur att rapporten innehåller flera felaktigheter och att nästan inga migrantarbetare upplever någon form av lönemissburk.

ARKIV: VM-arbetare i Qatar inlåsta – hundratals har corona (16 april 2020)

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.