Foto: Bildbyrån

Experten om ineffektiviteten: ”Rädd och orolig inför playoffen”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige kan lämna Spanienförlusten med högt huvud, enligt SVT Sports expert Daniel Nannskog.

Men deras brist på effektivitet i avslutningslägena skapar en oro hos experten.

– Känslan är att man blir rädd och orolig inför playoffen, säger Daniel Nannskog.

Enligt Daniel Nannskog gör Sverige en bra insats rakt igenom mot Spanien, trots att det slutade med förlust.

– Kollar man på det taktiska och hur noggranna Sverige är i försvarsarbetet så är det verkligen en stark insats. Man kan lämna den här matchen med högt huvud och förhoppningsvis ger det här lite kraft in mot ett playoff, säger Nannskog.

VM-kval fotboll

”Slarvade bort förstaplatsen”

I och med kvällens förlust mot Spanien kommer Sverige tvåa i gruppen och får därmed inte en direktplats till VM. Men enligt experten var det inte i denna match man slarvade bort förstaplatsen utan det var i bortamatcherna mot Grekland och Georgien.

– När man kliver in till Greklandmatchen borta, där är det ju ett jätteläge. Vi har, under Jannes ledning, inte sett Sverige vara så tafatt som man var mot just Grekland, i det drömläget som man hade inför den matchen. Sedan Georgien som var ett bottennapp. Man hade ett fantastiskt läge tidigare i gruppen, säger han.

Spaniens 1-0-mål är ett exempel på vad som saknas hos det svenska laget när det kommer till kyla i avslutningslägen menar experten.

– Morata visar den kyla som de svenska spelarna gjorde inte gjorde i de avslutande lägena. Han var kall måltillfället och det var de som saknades hos svenskarna, säger Nannskog.

”Oro för målskyttet”

Sverige hade många lägen i både denna match samt i bortamatchen mot Georgien, men lyckades inte göra mål i någon av dem. Just effektiviteten och kylan är något som Nannskog är orolig för inför playoff-spelet.

– Känslan är att man blir rädd och orolig inför playoffen. Nu är det ett tag till dess, men känslan är att Sverige behöver väldigt många chanser – nu klarar de inte att göra mål på en enda chans.

– Jag kliver in i det här playoffet med en oro för målskyttet. Det är inte bra i ett playoff. Det är något som måste sitta för man möter bra motstånd och kommer inte få jättemånga chanser. När man väl får chansen finns det inget annat än att vara effektiva då, säger Nannskog.

KLIPP: Forsberg lyckades inte förvalta sina lägen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM-kval fotboll

Mer i ämnet