• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Erdal Rakip med Lennart Johansson pokal och sitt fjärde SM-guld för Malmö FF. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Risk för medaljkaos när SM-guldet delas ut

Uppdaterad
Publicerad

Tre pokaler och totalt över 260 medaljer och andra plaketter.

Den dramatiska allsvenska guldstriden innebär en stor logistisk utmaning för Svenska fotbollförbundet.

– Det här är extremt, säger projektledaren Gert Nilsson.

2019 går till historien som ett av de jämnaste åren i herrarnas fotbollsallsvenska. Inför lördagens serieavslutning kan tre lag vinna SM-guld: Djurgården, Malmö FF och Hammarby.

I och med att samtliga matcher spelas samtidigt, och medaljer ska delas ut efter slutsignal, är det en hel del att tänka på för Gert Nilsson, projektledare i evenemangsgruppen på Svenska fotbollförbundet.

-Jag har väl hållit på med det här i tio, tolv års tid och jag tror inte att det, totalt sett, har varit så mycket som det är i år. Tidigare har det varit två lag (i guldstriden) och andra lag inblandade kring andraplatsen. Men inte tre lag, vad jag kan minnas, som kan ta SM-guldet i sista omgången, säger Gert Nilsson.

Många scenarier

På Östgötaporten i Norrköping, där serieledaren Djurgården ställs mot IFK Norrköping, kommer Lennart Johanssons pokal, fyra olika uppsättningar av medaljvalörer och andra plaketter att finnas.

Djurgården kan sluta etta (SM-guld), tvåa (stora silvret) eller trea (lilla silvret). Norrköping kan bli fyra (brons) eller femma.

Då pratar vi runt 100 medaljer på plats?

– Precis. Det är ett gäng alltså. Så det är en liten sändning som skickas iväg, säger Nilsson.

Stor skillnad

Sedan måndagens avslutande matcher i den näst sista serieomgången har Gert Nilsson arbetat med de sista detaljerna i planeringen. Totalt ska tre pokaler (originalet och två repliker), över 260 medaljer och andra plaketter transporteras till fyra arenor i tre städer (även AIK kan ta brons).

– Jag tror inte att det har varit upp emot 200 ens tidigare. Kanske runt 100, 150, någonting i den stilen. Och så ska det göras speakertexter på det här, och då ska du ta höjd för alla eventualiteter … Då blir det rätt många alternativ, säger han och tillägger:

– När det är sådant här virrvarr är det lätt att det blir galet ute på arenorna också. Så det gäller att speaker och evenemangsansvariga håller tungan rätt i mun. Det räcker inte att jag gör rätt, alla i ledet måste ha full koll hela tiden. Det är också en utmaning.

Inget postas

Gert Nilsson levererar även underlag till hur personalen på arenorna i Norrköping, Örebro och Stockholm ska agera och vad som ska sägas under prisceremonierna.

Han brukar själv frakta originalpokalen och medaljerna till arenan där serieledaren spelar. Men inte i år, då han är med och arrangerar damlandslaget i futsals dubbellandskamp mot Ryssland fredag och lördag.

– Men det blir faktiskt inte så mycket som skickas via posten. Har jag riktigt flyt blir det ingenting, om det är någon som ska till Norrköping från Solna (förbundskansliet) kan de ta med det, säger Nilsson.

Fakta

De fyra bästa lagen i herrarnas fotbollsallsvenska efter 30 spelade omgångar får medalj. Lag 1 tilldelas SM-guldet, lag 2 det stora silvret, lag 3 lilla silvret och lag 4 bronset.

Varje lag får en lagplakett och 22 medaljer. Mästarlaget tilldelas även en miniatyr av Lennart Johanssons pokal, Riksidrottsförbundets mästerskapstecken och får dessutom klubbnamnet ingraverat i originalet av Lennart Johanssons pokal.

Lag 1–4 har möjlighet att ansöka om extramedaljer till berättigade spelare, alltså spelare som representerat klubben i allsvenskan. Har spelaren deltagit i två föreningar som båda får medaljer ska spelaren endast tilldelas medalj för laget som han avslutar säsongen i.

Källa: Svenska fotbollförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.