Anvegård målskytt: ”Har pratats en del”

Uppdaterad
Publicerad

Ett straffmål var allt hon hade innan.

Mot bottenlaget Umeå gjorde fjolårets målspruta Anna Anvegård sitt första spelmål när Rosengård vann med 3–0.

– Det har pratats en del om att jag inte gjort några mål. Men det är oviktigt om det är en försvarare, mittfältare eller anfallare som gör mål, säger Anvegård.

Hon kom in efter en kvarts spel i andra halvlek när laget ledde med 1–0.

Så långt hade Rosengård haft märkbart svårt att skapa några vassa målchanser, trots ett massivt spelövertag.

Det var Sveriges två mesta guldlag som möttes, men Umeås sju guld på 00-talet är fjärran från vad dagens upplaga kan prestera.

Efter återkomsten i allsvenskan har Umeå så här långt bara tagit en poäng och lär få kriga för att fixa nytt kontrakt.

Precis som man gjorde i den här matchen mot det regerande mästarlaget.

Talangens första mål

Hanna Bennisons 1–0 strax före paus ändrade förutsättningarna.

– Många lag som vi möter backar hem så där. Vi kände väl att när vi fick 1–0 så blev spelet annorlunda. Vi kunde slappna av och behövde inte tänka på att få in det där första målet, säger Anna Anvegård, som kom in i det tacksamma läget när hemmalaget börjat tröttna.

– Precis. Mimmi Larsson hade gjort ett jättebra jobb däruppe och sprang slut på dem.

Hennes 3–0-mål kom i den 86:e minuten efter ett inspel från Katrine Veje på vänsterkanten.

– Det kom perfekt. Jag fick en fot på den och den gick in i bortre, säger Anna Anvegård, som inte har några problem med att börja matchen på bänken.

– Nej. Dels är det många tuffa matcher och jag känner mig lite sliten. 75 minuter är max för mig att spela i dag.

Spridning på målskyttet

Rosengård har så här långt fördelat målskyttet väldigt jämnt och Katrine Vejes 2–0 efter hörna i den 81:a minuten betyder att fjolårets mästarlag nu har hela sju spelare som gjort mål, men bara en med två fullträffar – Anvegård.

– Skönt för självförtroendet, absolut. Jag har haft en strulig försäsong med lite skador och det har pratats en del om att jag inte gjort några mål. Men det är oviktigt om det är en försvarare, mittfältare eller anfallare som gör mål. Tre poäng är viktigast, säger Anvegård.

Bakåt har Rosengård bara släppt in två mål på fem matcher och den här gången sattes aldrig skånskornas försvar på något svårare prov.

Umeås bästa anfallsvapen Therese Simonsson var alldeles för ensam längst fram och hemmalaget klarade sällan av att lyfta upp spelet.

Efter en tveksam start på damallsvenskan verkar fjolårets mästarlag nu ha kommit igång på allvar och ser ut att kunna ge Göteborg och Linköping en tuff match om guldet.

– Jag tycker ändå att vi gjort stabila insatser hela tiden. Men visst finns det en del att slipa på, framförallt spelet i sista tredjedelen. Överlag tycker jag att det ser bra ut så här långt, säger Anna Anvegård.

KLIPP: Frida Östberg om Rosengård: ”Väldigt tunn trupp” (28 juni 2020)

OBOS Damallsvenskan

Umeå IK logo

Umeå IK

0 - 3

FC Rosengård logo

FC Rosengård

Umeå Energi Arena, Umeå
Publik: 0
Domare: Tess Olofsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.