Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad FC Köpenhamn tänker att de kan lära av Rosengård. Foto: SVT/Bildbyrån

Rosengård hjälper FC Köpenhamn – kan bli konkurrenter

Uppdaterad
Publicerad

FC Rosengård ska hjälpa FC Köpenhamn att starta damlag och flickakademi. Enligt Rosengård kommer samarbetet på sikt inte leda till konkurrens mellan klubbarna. Den skånska klubben ska behålla in status i Sverige och hoppas vara ett lag som spelar i Europa.

– Vi är ganska överens om att vi vill ha damfotbollen på den svenska sidan och herrfotbollen på den danska, säger Rosengårds ordförande Håkan Wifvesson.

FC Rosengård har på bara några år gått från att vara en ledande klubb i den europeiska damfotbollen till en sjunde plats i fjolårets damallsvenska.

Klubben ska nu hjälpa FC Köpenhamn att starta upp ett damlag och flickakademi samtidigt som de själva återigen vill etablera sig i såväl Sverige som Europa.

Tar över damlag

Köpenhamn tar under sommaren över ett danskt division två-lag för att sakta bygga mot att som slutgiltigt mål titulera sig som danska mästare.

– Vi har kommit igång sent på damsidan. Men vi har erfarenheter från herr- och pojkverksamheten. Vi ska bygga upp ett talangutvecklingsprogram för flickor och där ser vi synergier med Rosengård i förhållande till att använda oss av den kunskap vi har i FC Köpenhamn, men också den som finns i Rosengård, säger Köpenhamns akademidirektör Sune Smith Nielsen till SVT Sport.

Exakt hur samarbetet kommer att gå till i praktiken är inte klart. Men tanken är att Köpenhamns akademitränare så snart som möjligt ska komma till Malmö för att utbilda såväl tränare som spelare på både flick- och pojksidan.

Uttalad satsning på Rosengård

Om Köpenhamns satsning på damerna lyckas talar det mesta för att Rosengård inom ett par år kan vara en konkurrent till FC Köpenhamn på den europeiska fotbollscenen. Rosengårds ordförande Håkan Wifvesson är trygg med att hans klubb är den som fortsatt kommer sitta i förarsätet.

– Vi är ganska överens om att vi vill ha damfotbollen på den svenska sidan och herrfotbollen på den danska. Damallsvenskan är så mycket bättre än den danska ligan, säger han.

Hör vad FC Köpenhamn tänker att de kan lära av Rosengård i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.