Foto: Bildbyrån

Så vill fotbollen lösa konflikten med polisen

Uppdaterad
Publicerad

Den allsvenska fotbollssäsongen präglades till stor del av en konflikt mellan polisen och supportrar.

Nu vill Svensk elitfotboll (Sef) och Svenska fotbollssupporterunionen (SFSU) att regeringen tillsätter en nationell samordnare för att lösa schismen.

”Denna trend måste brytas”, skriver Svensk elitfotboll i ett pressmeddelande.

I ett försök att få bort pyroteknik från svenska fotbollsläktare har polisen under året arbetat med en omdiskuterad villkorstrappa.

Åtgärden, som bland annat har inneburit förbud av en viss typ av flaggor och reducerad ståplatspublik, har lett till en infekterad konflikt mellan polisen och de allsvenska lagen supportrar – något som givetvis inte har gått Sef, paraplyorganisation för klubbarna i allsvenskan och superettan, och supporterunionen SFSU obemärkt förbi.

Nu går de båda organisationerna ut med en gemensam uppmaning till regeringen och föreslår att man tillsätter en gemensam samordnare för att lösa upp knutarna parterna emellan.

I ett pressmeddelande skriver Sef och SFSU att samordnarens uppdrag blir att ”med sakkunskap och integritet leda processen för återupprättande av samverkan mellan fotbollens aktörer och myndigheterna i syfte att nå den gemensamma målsättningen om trygga, säkra och välkomnande evenemang för alla. Detta eftersom den nuvarande situationen med ökade motsättningar, minskad tilltro till polisen inom fotbollsrörelsen och hos supportrarna i stället riskerar att leda till ökad otrygghet och polarisering”.

Vidare skriver Sef och SFSU att inrikesminister Mikael Damberg (S) har tagit del av förslaget och att man med stark förhoppning följer regeringens fortsatta agerande i frågan.

– Jag har länge understrukit vikten av dialog mellan klubbarna, förbunden och polisen kring den situation som uppstått. Mitt nästa steg är att träffa polisen för att ta del av deras utvärderingar av sitt arbete under den nyss avslutade säsongen i fotbollsallsvenskan, och lyssna på hur de ser på vägen framåt, skriver Dambergs pressekreterare till Expressen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.