Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Samuel Gustafson: ”Jag är inte fulländad i rollen”

Uppdaterad
Publicerad

Han är en ledare och lagkapten i klubblaget.

Men Häckens Samuel Gustafson känner inte att han har fört över det helt till landslaget.

– Jag är inte fulländad i rollen jag har här, säger han.

Mittfältaren Samuel Gustafson har startat för Sverige i de två senaste EM-kvalmatcherna – vid segern mot Azerbajdzjan och vid förlusten i juni mot Österrike i Wien. Där blev han och det svenska mittfältet utmanövrerat.

Medan Gustafson är mer van vid att vara en tydlig motor på Häckens mittfält.

EM-kval fotboll

– Jag försöker göra mig så spelbar så ofta jag kan och hjälpa laget att bedriva ett kollektivt anfallsspel på det sättet. Sedan spelar vi inte på samma sätt här som vi gör i Häcken och min roll är ju också annorlunda. Det blir ju balansen – att bidra med det jag är bra på. Men jag är väl inte fulländad än i den rollen som jag har här. Jag jobbar hela tiden på att bli bättre på det, säger Samuel Gustafson.

Tror att EM-chansen finns kvar

Estland väntar på Lilleküla Arena i Tallinn i EM-kvalet på lördag. Sedan tre dagar senare stundar ännu en ödesmatch – gruppettan Österrike på hemmaplan. Ett matchschema som 28-åringen haft under hela sommaren när Häcken har kvalificerat sig till Europa League-gruppspel.

– Jag har en tuff period av matchning bakom mig där det egentligen har varit match var tredje dag. Jag tycker att jag har klarat det på ett bra sätt, tycker att jag har presterat mer eller mindre som jag vill prestera. Och jag känner mig nöjd med det och tycker att laget har gjort bra ifrån sig under den perioden.

Nu måste Sverige vinna i stort sett alla kvarvarande kvalmatcher för att drömmen om EM 2024 ska finnas kvar.

– Vi vet hur läget ser ut. Men möjligheten finns, absolut. I landslagsfotbollen är lagen ännu mer tända inför varje match, känns det som. Man måste komma ut hundra procent om man ska ha en chans att vinna matchen.

Estland-Sverige har avspark klockan 18.00, svensk tid, på lördag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM-kval fotboll

Mer i ämnet